Србија

Памти се последњи сусрет Дачића и Трампа: Поново ће се наћи за истим столом, нова прилика за лобирање

Шеф српске дипломатије учествоваће на бројним скуповима на високом нивоу који се одржавају у УН-у, на којима ће представити ставове Србије у вези са кључним питањима од међународног значаја

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић боравиће у Њујорку од 22. до 28. септембра као члан делегације Србије која ће учествовати на генералној дебати 73. заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

Шеф српске дипломатије учествоваће на бројним скуповима на високом нивоу који се одржавају у УН-у, на којима ће представити ставове Србије у вези са кључним питањима од међународног значаја.

Планирано је и његово учешће и иступање на догађајима који ће окупити бројне светске лидере, попут Самита о миру у част годишњице рођења Нелсона Менделе и састанка посвећеног финансирању Агенде за одрживи развој које организује генерални секретар УН-а Антонио Гутереш.

Учествоваће такође на састанку на тему светског проблема дрога којим ће председавати амерички председник Доналд Трамп, као и на Министарском састанку Покрета несврстаних земаља у организацији Венецуеле.

На маргинама генералне дебате биће одржан низ пратећих догађаја и регионалних састанака на којима ће учествовати шеф српске дипломатије, од којих су најзначајнији министарски састанак Централно-европске иницијативе, састанак министара иностраних послова држава Западног Балкана са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом и неформални министарски састанак Америчко-јадранске повеље.

Учешће на генералној дебати и пратећим скуповима у УН-у биће прилика и за бројне билатералне сусрете шефа српске дипломатије са високим званичницима држава чланица УН-а, који ће, како се наводи у саопштењу МСП, бити искоришћени за унапређење свеукупних билатералних односа и промоцију наших кључних спољнополитичких интереса, посебно у контексту питања КиМ.

Поред унапред договорених званичних сусрета, догађаји у УН-у ће бити прилика и за реализацију краћих неформалних билатералних сусрета у циљу лобирања за приоритетне националне интересе.

Такође, планирани су сусрети са појединим званичницима и представницима Уједињених нација који су прилика да се још једном истакне значај који УН имају за Србију када је реч о заштити нашег територијалног интегритета и суверенитета, као и да се истакне важност наставка сарадње и дијалога са УН у вези с питањима свим питањима од значаја за регион у наредном периоду.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ