Свет

ЗАРАТИЛИ АМЕРИКА И ЦРНА ГОРА! Бивши оперативац ЦИА ухапшен по потерници црногорских власти, сад се противи изручењу!

САД су након сазнања о Асадовом хапшењу, путем сопствених дипломатских веза, затражиле да се њихов држављанин пусти из притвора и не изручи Црној Гори

Бивши оперативац америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Џозеф Асад ухапшен је пре три дана у Абу Дабију, у Уједињеним Арапским Емиратима, по потерници црногорских власти које га траже због сумње да је био део логистичке мреже за припрему терористичких напада на дан парламентарних избора у Црној Гори 16. октобра 2016, сазнаје подгорички лист Побједа из више дипломатских извора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

РТЦГ преноси наводе да су САД након сазнања о Асадовом хапшењу, путем сопствених дипломатских веза, затражиле да се њихов држављанин пусти из притвора и не изручи Црној Гори.

Наводи се да такву процедуру САД практикују када су амерички држављани ухапшени у иностранству, а оцењује се да је, пошто је реч о бившем оперативцу ЦИА, сасвим извесно да ће се администрација у Вашингтону потрудити да не дође до изручења.

Подсећа се да је Асада црногорско Специјално тужилаштво својевремено предложило за сведока на суђењу за покушај тероризма, желећи да он објасни како га је, и због чега, ангажовао Израелац Арон Шавив за операцију у Црној Гори октобра 2016. године.

Наводи се да је, међутим, бивши оперативац ЦИА избегао сведочење позивајући се на Пети амандман Устава САД који омогућава америчким држављанима да не дају исказ пред судом уколико им то може штетити у процесу.

Црногорско Специјално тужилаштво је након тога донело наредбу за спровођење истраге против Џозефа Асада.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ