Србија

ХИТНО стиже у Београд: Због инцидента на КиМ шеф НАТО долази код Вучића

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг долази у првој половини октобра у Београд, где ће се сусрести и разговарати са председником Србије Александром Вучићем.

Деликатност саме посете, односно тренутка и околности у којима ће се она догодити разлог су што и једна и друга страна још не желе да излазе у јавност са детаљима у погледу њеног формата, тема сусрета и тачног датума када ће се одиграти.

Шеф НАТО је, иначе, од самог ступања на ту дужност отворио простор за другачији дијалог са званичним Београдом. Пре годину дана, у Бриселу, после разговора с Вучићем, Столтенберг је истакао да снажна и просперитетна Србија значи више безбедности и стабилности у региону Западног Балкана.

У више наврата је поновио да НАТО поштује суверену одлуку Србије о војној неутралности. Председник Србије је, такође у више наврата, истакао значај присуства НАТО на Косову и Метохији по безбедност Срба. Последњи пут су били у контакту јуче, поводом присуства јединица РОСУ на северу Косова и Метохије, изван и мимо договора, како је рекао Вучић, под којим условима се то може догодити.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ