Свет

АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАР ЗАЛЕДИО ЕВРОПУ: У случају великог рата, Русија ће…

У случају великог рата у Европи, мало је вероватно да ће америчка војска доћи до зоне сукоба, пише часопис „Дифенс њуз“.

Аутор чланка Дејвид Лартер наводи да су Сједињене Америчке Државе већ почеле да се баве формирањем „темеља“ за евентуалне војне сукобе у Европи.

„Али ако рат започне већ сутра, америчкој војсци ће бити прилично тешка да пребаци тенкове, тешко наоружање и опрему“, истиче се у тексту.

Данас Сједињене Америчке Државе имају много мање бродова за транспорт оружја него током Другог светског рата, пише часопис. Притом, Управа за главну контролу буџета земље извештава да количина неисправности технике стално расте.

На пример, свих 46 бродова за борбену резерву значајно је застарело, а њихов животни век се ближи крају, наглашава Лартер. Осим тога, америчка морнарица има проблеме са особљем: млади инжењери једноставно не знају да раде са застарелим енергетским системима, а стручњаци квалификовани за то ускоро ће отићи у пензију.

Чак и ако Сједињене Америчке Државе буду у могућности да пребаце довољну количину трупа у Европу, свеједно ће се суочити са једнако озбиљним проблемом: није јасно како намеравају да снабдевају свој контингент, пише аутор чланка.

„Смањивање мобилизационог потенцијала Сједињених Америчких Државама изазива забринутост у Вашингтону, јер се структура националне безбедности суочила са супротстављањем двострукој претњи од стране Кине и Русије“, наводи „Дифенс њуз“.

Притом, према речима капетана морнарице Џерија Хендрикса, у Сједињеним Америчким Државама „озбиљно се односе“ према ривалитету са другим државама у војној области. Управо због тога, транспорт оружја постаје „растући стратешки проблем“.

„Ми немамо капацитете да конкуришемо великим силама уколико не будемо имали снаге за подршку — возове и бродове за снабдевање, који су нам потребни за вођење таквих операција“, истакао је Хендрикс.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ