Србија

ПОВЕЋАВА СЕ ПРЕТПЛАТА ЗА РТС?! Ево колико би могла да износи нова такса за јавни сервис!

У Министарству културе и информисања очекују да ће јавни сервиси – Радио-телевизија Србије и Радио-телевизија Војводине – и ове године из републичког буџета добити четири милијарде динара, од чега би РТС-у припала 3,1 милијарда, а РТВ-у 900 милиона динара. Преговори око новца су у току.

– Министарство културе и информисања упутиће Влади Србије предлог измена Закона о јавним сервисима које ће подразумевати да се РТС и РТВ финансирају из буџета наредне две године – речено је у овом министарству.

Они очекују да ће се тај предлог наћи на наредној седници Владе. Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је изјавио да ће Влада Србије ускоро размотрити сва решења за финансирање РТС и РТВ и додао да је једна од могућности наставак буџетског финансирања јавних сервиса.

– Свако од решења има своје предности, али и своје недостатке, и ја сам уверен да ће Влада при доношењу одлуке о моделу финансирања јавних сервиса посегнути за најразумнијим решењем – рекао је министар за портал „Цензоловка“.

Наводећи да ће одлука Владе Србије бити позната за неколико недеља, Вукосављевић је казао да ће на њу утицати стање у буџету, стандард грађана и финансијски планови Министарства финансија и Владе Србије.

Иначе, јавни сервис се делимично финансира и од ТВ таксе, која износи 150 динара и плаћа се преко рачуна за струју.

У Министарству сматрају да је тај износ – мали.

– За последње четири године све је поскупело, само је ТВ такса остала иста – кажу саговорници. – Било би логично да се цена повећа на 200 или 250 динара, али то зависи од Министарства енергетике и рударства, које је надлежно да предлоге о претплати упућује Влади Србије, јер се рачуни плаћају преко бројила за струју, која су у надлежности ЕПС.

У Служби за односе с јавношћу РТС претпостављају да ће буџет и наредне године бити као и ове али да ће се мало изменити однос између извора буџета – односно да ће бити нешто више новца из сопствених прихода и претплате, а нешто мање из буџета.

 

Извор: Kurir.rs/Novosti

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ