Регион Србија

Покушавају да на леђа Србије натоваре терет: Сарајево саботира повезивање Београда и Републике Српске

Жељка Цвијановић је подсетила да се Србија ангажовала на изградњи моста Братунац-Љубовија, да је урадила свој део посла веома брзо, али када се дошло до процедуралних питања и категоризације прелаза, онда је све на неки начин блокирано од стране институција БиХ.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Србију види као ослонац Републике Српске и да је један од императива директна комуникацијска веза кроз ауто-пут који повезује Бањалуку и Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је то поручила у интервјуу за Први програм Радио Београда.

– Могу да поновим да је Србија ослонац Републици Српској и то је виђење грађана и моја обавеза да кажем њихов став. Та сарадња је претходних година доживела нове димензије које раније нису постојале, и ја то наравно поздрављам. Увек сам ових година поздрављала активизам који је долазио од стране институција Србије, на челу са председником Александром Вучићем, који су помагали нашим општинама, реализовали различите пројекте, који су се укључили у инфраструктурне пројекте – рекла је Цвијановићева.

Она је подсетила да се Србија ангажовала на изградњи моста Братунац-Љубовија, да је урадила свој део посла веома брзо, али када се дошло до процедуралних питања и категоризације прелаза, онда је све на неки начин блокирано од стране институција БиХ.

– С друге стране, имамо обећања да ће Србија бити укључена и у неке друге важне инфраструктурне пројекте, саобраћајнице, изградњу ауто-пута у Српској, и ми смо задовољни због тога. Желимо да имамо комуникацијску везу која ће бити наша, директна, реч је о ауто-путу који повезује Бањалуку и Србију, и то је један од императива, нешто што наши грађани очекују – навела је Цвијановићева.

Председница РС је подсетила и да је подржала и поздравила помоћ Владе Србије на општинском плану и да је помоћ реализована преко Владе Републике Српске.

– Стигли смо до многих општина, реализовали многе важне пројекте, изградњу школа, вртића, комуналне инфраструктуре, културних центара. Ја мислим да је то веома важан искорак и наравно да поздрављам такав приступ од председника Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић и свих људи који су били ангажовани у институцијама. Важно је да одржавамо ту везу, важно је и да ценимо улогу коју Србија има у региону – казала је она.

Према речима Цвијановићеве, многи покушавају да на леђа Србије натоваре терете и притиске које она не заслужује.

– Ми разумемо и велике проблеме, велике дилеме и политички отворена питања која постоје у тешким процесима. На пример, ми разумемо настојање да се успостави адекватна комуникација између Београда и Приштине, и мислим да и ми треба да дамо подршку Србији, зашто да не? Али исто тако, оно што треба да се цени, а људи у БиХ, изван Републике Српске, неће да виде, јесте да Србија има врло коректан однос према БиХ. У Србији увек кажу да ће поштовати оно што буде договор два ентитета и три конститутивна народа, а да у оквиру тога, наравно, на један посебан начаин, доживљавају, воле, виде и желе да помажу Републику Српску и за мене је то један сасвим природан однос – оценила је Цвијановићева.

Она очекује да ће се сарадња наставити и да ће ићи добрим путем, како и до сада, напомињући да постоји добро разумевање и да институције сарађују, да се консултују о питањима која се тичу и Србије и Републике Српске а очекује да ће тако бити и у будућности.

 

Извор: Alo.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ