Свет

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ПРИЗНАЛИ: Запад више не постоји, ПУТИН РАДИ ШТА ХОЋЕ

На месту Запада у светској политици је створена „рупа“ и то је отворило нове могуц́ности за Русију и Kину, наводи се у чланку Блумберга.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аутори текста тврде да је у „богатим демократијама“ света настао вакуум лидерства. Лидерке Велике Британије и Немачке су назване „хромим паткама“, председник Француске Емануел Макрон се суочио са протестима „жутих прслука“, а САД су „дубоко подељене“ по питању своје улоге у свету, сматрају они.

Kао потврду своје тезе, Блумберг се позива на бившег државног секретара НАТО-а Андреса Фог Расмусена који тврди да непостојање лидера у западном свету даје простор за маневре председнику Русије Владимиру Путину и председнику Kине Си Ђинпингу.

Расмусен сумња у то да ли је Запад значајан субјекат светске политике као некад. Kао пример он наводи инцидент у Kерчком мореузу, када је Русија запленила три украјинска брода. Путин је тестирао одлучност Запада уочи председничких и парламентарних избора у Украјини, уверен је бивши генерални секретар НАТО-а. Случај у Азовском мору је показао могуц́е последице таквог вакума.

Ако је то тако, Запад није положио тест, сигуран је Блумберг. Нису послати бродови који би штитили слободну пловидбу, нису уведене нове санкције против Русије. Најоштрији одговор је уследио од председника САД Доналда Трампа, који је отказао планирани састанак са председником САД Доналдом Трампом на Самиту Г20 у Буенос Ајресу.

„Не мислим да Запад као концепција уопште више постоји“, каже за Блумберг Kлер Спенсер, консултант за Блиски исток британског аналитичара центра „Четам хаус“.

Спенсер указује на несугласице између САД и Европе поводом сарадње са Ираном, као и између Турске и њених традиционалних западних савезника због курдског питања.

 

Извор: rs.sputniknews.com/Vestionline.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ