Русија Свет

Путин: Нуклеарни рат лако може да избије! То ће бити колапс човечанства, можда и целе планете!

Председник Русије Владимир Путин држи велику годишњу прес-конференцију која туче нове рекорде: пријавило се више од 1.700 новинара. Путин је почео с домаћом економском ситуацијом и подацима о расту руске економије, али очекује се да ће се највише питања односити на међународну ситуацију, односе са САД и регионалне проблеме.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

10.37 – Знате, у праву сте. Опасност од нуклеарног рата расте, он је постао могућ. Али то значи колапс целе цивилизације, можда и целе планете. То је важно питање, а на насрећу, на нама је да проценимо актуелну ситуацију. Ми смо сведок колапса уговора о оружју и почетка трке у наоружању. Морамо да одговоримо стварањем нових одбрамбених система. Русија је у предности јер их развија, ми стварамо равноправну ситуацију. Тешко је прогнозирати шта ће следеће. Шта ћемо ако ти (амерички) системи буду распоређени у Еворпи? Морамо да створимо равнотежу, казао је Путин на питање о опасности од избијању нуклеарног рата.

10.29 – Наш задатак је да уђемо у другу лигу по квалитету економије. Томе ће помоћи реализација наших националних пројеката. Потребан нам је пробој, рекао је Путин. Додао је да је задовољан радом премијера Дмитрија Медведева.

10.20 – Председник Русије Владимир Путин започео је обраћање подацима о рсту руске економије. Kазао је да је раст БДП Русије за последњих 10 месеци био 1,7 одсто, да је незапосленост смањена до историјског минимума, а инфлација стагнира.

10.06 – Организатори моле новинаре да не употребљавају било какве банере или светлуцаве амблеме како би привукли пажњу и поставили питање.

9.50 – Портпарол Kремља Дмитриј Песков демантовао је да се новинарима намерно не издају акредитације за годишњу конференцију председника Владимира Путина.

„Укупно 99,9 одсто новинара који су поднели захтев за акредитацију су је и добили“, рекао је Песков и додао да су одбијени само новинари који имају одређене здравствене проблеме и полицијске досијее.

9.35 – Новинари се на различите начине довијају како да привуку Путинову пажњу. Ова прес-конференција је право такмичење у маштовитим натписима, плакатима, фризурама, гардероби, капама… ако његово око падне на вас и задржи се, имате питање!

09.30 – „Тема (питања председнику) ће наравно бити економија, како унутар земље, тако и економија у позадини прилично неповољне међународне коњунктуре“, рекао је портпарол Kремља Дмитриј Песков у интервјуу телевизији НТВ.

По његовим речима, ситуација је постала непријатељска и агресивна, што доводи до измене целог система међународне економије са непредвидивим резултатима. Песков сматра да ће Путину бити постављана питања о међународној ситуацији, укључујуц́и регионалне конфликте и односе са САД.

Одговарајући на питање како се Путин припрема за конференцију, Песков је приметио да „он иде на редовне догађаје“. Kао пример је навео колегијум Министарства одбране, који је јуче одржан, али и „саветовање по другим питањима које је немогуће одложити“.

„Међутим, у међувремену, до дубоко у ноћ, председник се упознаје са тоном информација које му припремају министри, руководство ресора и експерти одељења администрација председника“, рекао је представник Kремља.

Занимљиво је да је најкраћа конференција за новинаре одржана 2001. године и трајала је сат и 35 минута, а најдужа 2008, кад је трајала 4 сата и 40 минута. На првој великој конференцији, 2001. године, било је акредитовано око 500 новинара, а 2017. године 1.640, што је био рекордан број.

Прве конференције одржаване су у Kремљу, а касније су због већег броја места пребачене у Светски трговински центар у Москви.

Ево како је изгледала прошлогодишња конференција:

Извор: Kurir.rs/rs.sputniknews.com/RT

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ