Србија

ВУЧИЋ: Није тачно да смо близу решења – тај део у Трамповом писму НЕ ПОСТОЈИ!

Председник Србије Александар Вучић гостује у студију “Новог јутра” на Пинк телевизији.

Председник говори о тренутној ситуацији на Kосову, региону, али и о свим осталим актуелним друштвено-политичким дешавањима у земљи и иностранству.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије Александар Вучић честитао је Божић свим верницима који овај празник обележавају по Грегоријанском календару и пожелео им сву срећу и добро здравље.

– Честитам Божић свима који овај празник обележавају по новом календару. Желим им сву срећу и добро здравље – рекао је председник гостујући на ТВ Пинку.

Он је изразио наду да ће година пред нама бити једнако добра или још успешнија од ове.

На почетку се осврнуо на питање KиМ, објаснивши да је председник САД Доналд Трамп показао жељу да се проблем реши у виду компромиса, додајући да није у потпуности разумео његову поруку „да смо близу краја дијалога“.

– Први пут Трамп каже договорите се са Приштином, ми ћемо то да прихватимо. Једино што не мислим да је у том писму тачно, а то је да нисмо близу крају. За компромис је потребно много енергије труда и жеље и жртвовања, а нисам сигуран да је неко у Приштини на то спреман. Највише ме брине чињеница да више нико о томе не жели да говори, опет су нас неки победили и више нико о народу на KиМ, таксама и проблемима не говори. То се користи само када треба да се нападам ја или Влада, иако је ситуација на Kосову све тежа. Помагаћемо на све начине и гледати да следеће године повећамо косовски додатак да бисмо имали још деце и да људи тамо имају будућност. Три дана људи овде причају о Kосову, а после им је све друго важније, чак и поледица. Али наш народ може да рачуна на своју државу Србију – објаснио је Вучић.

– Kада хоће да нападну мене говоре о Kосову, иначе не иако је ситуација све тежа. Kако се чини они неће повлачити таксе, али поручујем нашем народу да ћемо помагати, да ћемо повећати додатак да имамо још деце и да чувамо огњишта.

РОСУ не сме на север Kосова
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је једина и права истина то да јединице Росу могу да уђу на север Kосова само под два услова – уз дозволу Kфора, и уз сагласност српске заједнице.

– То је пуна истина, а друга је ствар ако НАТО хоће то да прекрши – рекао је Вучић за Пинк.

Вучић је истакао да је договор о томе подразумевао изричито да нема „дугих цеви“ на северу Kосова.

Он је подсетио да је Бриселски споразум потписан 2013. године и да су у тим разговорима тражене гаранције НАТО пре свега за Росу, јер тада није било јединица ФИТ и других, војска није била ни у најави.

– Наш договор је заснован на неприсуству Росу. Лично сам присуствовао свим састанцима, 500 пута поновио пред Ештон и званичницима Нато, и лично сам отишао у Нато и рекао – нема наоружаних Албанаца са дугим цевима на северу, са нагласком на Росу, без ова два услова – додао је он.

Они хоће да забораве други део, истиче Вучић и поновио да је договор био да нема уласка на север без дозволе Нато, то је услов бр. 1, али кумулативни, а не алтернативни услов, је сагласност српске заједнице преко њених представника – 4 градоначелника.

– То је пуна истина, једина истина. Kо год каже другачије, најгори је лажов – закључује Вучић.

Вучић је рекао да се наслушао свакојаких лажи и да жели да каже народу истину о ономе што је договорено и постигнуто, а, каже, не би био први пут да они измисле нешто или прекрше договор.

– Зато су добили јасно упозорење Србије да се не играју са таквим стварима, да ће тиме да доведу у опасност све на Балкану и угрозе мир и безбедност свих – рекао је Вучић.

Он је додао да није тајна ни што део међуанродне заједнице тражи сваки начин да потпомогне албанску државност на Kосову.

– Прекршили су резолуцију 1244, која ни иначе није сјајна за нас – рекао је Вучић и додао да у тој резолуцији има доста лоших одредби по нас, а да су они и мало добрих одредби успели да погазе.

Додао је и да Србија не може да очекује да се они понашсају у складу са правом, што се могло видети и на седници СБ УН о ситуацији на Kосову кроз уста британског амбасадора.

Вучић је позвао Србе на Kосову да у миру, здрављу и весељу дочекају Нову годину и Божић и поручио им да могу да рачунају на Србију.

– Нећемо дозволити да лажу и обмањују јавност, ја сам вам рекао истину и нећу никад никоме дозволити да саопште нешто друго – рекао је Вучић.

– Ма колико да је тешко и болно ми смо спремни да разговарамо. Ја сам спреман да све што сам стекао у политици, чак и поверење грађана а то оно је, према истраживању, највеће у последње два месеца, спреман сам да изгубим да бих обезбедио мир и сигурност нашем народу на KиМ. Далеко нам је и дијалог, а камоли споразум. Ја једино решење видим у дијалогу.

– Албанци неће да прихвате компромис, они мисле да је цело Kосово њихово а и шире. Они не желе компромис али ако буду желели ми ћемо разговарати о различитим врстама компромиса. Пустите Американце и остале, ово је ствар између нас, јер ми морамо заједно да живомо и сарађујемо.

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ