Србија

ДЕТАЉНА РАЧУНИЦА: Ово су ТАЧНИ ИЗНОСИ ПОВЕЋАНИХ ПЛАТА у јавном сектору у 2019. години

Фото: Pixabay.com

Највеће повећање могу очекивати здравствени радници, и то за 12 одсто медицински и стоматолошки техничари, што је у просеку око 4.000 динара, док је увећање од 10 одсто предвиђено за лекаре

Лекари и медицинари у 2019. могу очекивати повећање плата од 10 до 12 одсто, у полицији и просвети плате ће расти девет одсто, док ће други запослени у јавном сектору имати увећање од седам одсто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово су пројекције Министарства финансија наведене у упутству за припрему буџета за наредну годину, а у коме се наводи да запослени у јавном сектору следеће године могу очекивати увећање плата од седам до 12 одсто.

Kако је прецизирано, највеће повећање могу очекивати здравствени радници, и то за 12 одсто медицински и стоматолошки техничари, што је у просеку око 4.000 динара, док је увећање од 10 одсто предвиђено за лекаре.

Службеници Министарства унутрашњих послова, Безбедносно-информативне агенције и Министарства одбране могу очекивати увећање од повећање и од 15, 16, 17 одсто.

Толике повишице планиране су и за запослене у основним и средњим школама, те за запослене у установама високог образовања и раднике социјалне заштите.

У односу на недавно постигнут договор Владе и просветара, овде се могу приметити разлике. Kако је недавно изјавила Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, Влада је просветарима обећала највеће повећање зарада у јавном сектору.

– Од јануара 2019. гарантовали су нам повишицу од 14 одсто, а за додатно повећање од 21 одсто речено нам је да ће зависити од стања у буџету и да се не зна да ли ће оно бити реализовано кроз две или три године. Обећана повишица од 14 одсто била би примењена на основицу, односно на најнижу плату наставника од 49.700 динара, што би био раст од око 7.000 динара – оценила је Јанковићева.

Министарство финансија наводи и да увећање од 8,5 одсто могу очекивати запослени у Пореској управи и Управи царина, док ће други запослени у јавном сектору имати увећање седам одсто. Такође, у 2019. основица за обрачун плата судија исплаћиваће се 70 одсто из извора прихода буџета, а 30 одсто из сопствених прихода.

У Фискалном савету, међутим, оцењују да би повећања плата у јавном сектору требало да буду нешто мања од пројекције Министарства финансија према којој ће бити рађен буџет Србије за наредну годину.

– Реално би било да плате у јавном сектору буду увећане за шест до седам одсто, за колико ће номинално бити увећан БДП Србије наредне године, а повећање би прво требало да добију они ресори који највише заостају у висини примања, попут здравства. Такође, плате би требало повећавати по радним местима, а не линеарно по секторима – оценили су у Фискалном савету.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/ Blic

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ