Србија

ДАЧИЋ ЗНА НА КОГА УВЕК МОЖЕ ДА РАЧУНА: Лаврова могу да позовем кад год нам затреба, позвао бих и Помпеа, али…

Предстојећу посету руског председника Владимира Путина Србији министар спољних послова Ивица Дачић оцењује као веома важну и као потврду добрих односа Србије и Русије

– Посета је сама по себи доба порука, јер има много различитих гласина о томе да Русија не подрзава ово што Србија ради и предлаже око Kосова – каже Дачић за Тањуг и оцењује да су такви коментари обична глупост.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он каже да су последњих шест, сада већ и седам година, председник Вучић, раније премијер, и он разговарали са министром Лавровим, „сто пута“, као и са руским председником Путином и са председником владе Медведевим.

– Увек смо све отворено говорили и они су увек знали све и били у току – истиче Дачић и додаје да Русија увек пружа пуну подршку Србији и сматра да је добро за Србију оно што Србија сматра да је њен национални и државни интерес.

– И они ће то увек подржати – сигуран је министар Дачић.

Истовремено, на коментаре, који се, како каже, могу чути и на нашој политичкој сцени, о томе да је Србија у служби руских интереса, одговара да он као министар спољних послова најбоље зна кога може увек да позове за помоћ када је она потребна Србији.

– То је Сергеј Лавров. Волео бих да могу да позовем и Помпеа, и енглеског министра спољних послова, али нисам сигуран да ће се јавити на телефон. А, нарочито нисам сигуран да ће помоћи – каже Дачић.

Он додаје да је, када се то има на уму, лако закључити и схватити „да је то што радимо пре свега у српском интересу“.

– За нас је важно да једна тако велика земља, као сто је Русија подржава Србију – додаје он и истовремено подсећа на важност стратешког партнерства са Kином, која је такође стална чланица Савета безбедности, али и на сарадњу са осталим важним земљама.

– За Србију је сада значајна и Макронова посета Србији. Да покушамо да направимо стратешко партнерство, које не би било само на папиру, јер ми имамо споразум о статетешком партнерству, али немамо немамо политичко партнерство. Зато је вазна та посета, нарочито због веза које смо имали пре сто година са Француском – каже Дачић.

Србија, међутим, тражи и додирне тачке са америчком администрацијом, истиче шеф српске дипломатије.

– Позвао сам Помпеа (Мајка, амерички државни секретар) да дође у посету Србији. Позвали смо и Трампа да дође у посету Србији, али мислим да ће доћи у посету када се постигне неки договор о регионалној стабилности – закључује Дачић.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ