Србија

ПО ПУТИНОВОМ НАЛОГУ! Лавров писао Могеринијевој и ЗАТРАЖИО ИНФОРМАЦИЈЕ О КОСОВУ!

Током посете председника Русије Владимира Путина у четвртак Београду, није било разлике у ономе што је он говорио јавно и што је говорио иза затворених врата, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

– Путин је још једном поновио да ће подржати све што је добро за Србију и што Србија мисли да је добро, али да остаје чврсто у осуди косовских једностраних аката – истакао је Дачић гостујући на РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Посета руске делегације је била пропраћена великом срдачношћу, јер Србија, каже Дачић, с Русијом нема отворених питања.

– Основна нит је велико пријатељство које постоји, не историјског карактера о вековном пријатељству, већ пријатељство које се доказује на делу, политичком и економском плану. Имамо добре резултате у претходном периоду, у економији може и боље. У политичком делу није било велике разлике између оног што је било отворено речено и што је речено иза затворених врата. То је пуна подршка Србији. И Путин и (министар иностраних послова Сергеј) Лавров су до детаља упознати са ситуацијом – навео је Дачић.

Путин је, каже, коментарисао и сусрет с тзв. косовским председником Хашимом Тачијем.

– Рекао је да су на неком скупу сви чекали да почне церемонија и да то није био састанак. То није утицало ни да Русија промени позиције у вези с Kосовом. То чак ни не спада у званични састанак – указао је шеф српске дипломатије.

Опција је, како каже, да се дијалог настави, ако дође до укидања косовских такси на производе из централне Србије, а лаж је да се не врши притисак на Приштину.

– САД врше притисак. Лаж је да нема захтева. Весељи је рекао да они (САД) то не траже, то је лаж, Стејт департмент је званично саопштио њиховом тзв. амбасадору Флори Читаку у Вашингтону шта је њихов став – укидање такси. Они неће дозволити да Приштина буде препрека постизању договора и сносиће последице због тога. Не би се Пацоли и Хоџај повукли већ… а и Тачи је обећао у Америци да ће радити на укидању такси – рекао је Дачић.

Он је истакао да играње „добрих и лоших полицајаца“ Србији ништа не значи, јер она не поставља неке услове.

Навео је и да је Лавров, по Путиновом налогу, уочи посете Београду послао писмо шефици дипломатије ЕУ Федерики Могерини у коме је затражио да га информише докле је стигао дијалог Београда и Приштине.

– Она му је одговорила дан пре њихове посете Београду, и ништа у суштини није рекла. Али је рекла да ће тај договор ако буде постигнут, морати да верификује Савет безбедности Уједињених нација – рекао је Дачић.

Он је појаснио да ће коначни споразум Београда и Приштине морати да буде нека резолуција Савета безбедности УН, која ће у ствари представљати нову резолуцију у односу на Резолуцију 1244.

 

Извор: Srbija Danas/RTS

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ