Идвајамо Србија

КУПЦИ, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА ОВЕ СТВАРИ ИЛИ ЋЕТЕ БАЦИТИ ПАРЕ: Овако варају продавци половњака!

Највећи проблем је лажна километража, али опасност прети и од продаје украдених или испегланих слупаних возила, упозоравају стручњаци

Половни аутомобили су знатно повољнији од нових, али куповина може носити многе ризике. Неки продавци пеглају хаварисане аутомобиле, неки се лажно представљају, али најчешћа појава је враћање километраже.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када се упустите у куповину половних возила, никада са сигурношћу не можете да знате шта се крије иза приче продавца и да ли је заиста тај ауто припадао „баки која га је возила само до пијаце“. Међутим, постоје начини да се утврди стање возила.

– Саветујем купцима да не дају капару, да провере сву документацију и да иду с мајстором или са неким ко се разуме у аутомобиле. Препоручује се куповина на провереним ауто-плацевима – каже за Курир Бранислав Грковић са сајта Половни аутомобили.

Техничке замке

Мањи број пређених километара вуче већу цену и баш због тога многи продавци у Србији враћају километражу возила. Зато исписани број пређених километара није толико битан, мора се утврдити реално стање возила. Истрошеност управљача, ножних команди, волана и ручице мењача показује да је ауто доста прешао, али данас је све то могуће брзо средити. Потребно је и проверити да ли се слажу датум производње бројача километара и самог аутомобила.

– Засад се не може поуздано открити „корекција“ километраже на аутомобилу. Ни експертима није лако да је препознају – објашњава Грковић.

Чест је случај да се оштећени аутомобил испегла и продаје по доста вишој цени. Због тога је битно пре куповине проверити лимарију. Добар ауто-лимар без већих проблема може да утврди да ли је аутомобил био хаварисан. Скупља варијанта је провера у опремљенијим сервисима.

Крадени аутомобили и лажни продавци

Од особе од које купујете возило обавезно затражите да вам покаже лична документа и контакт податке. Избегавајте продавце који нису власници возила, може доћи до проблема када буде време за пренос власништва.
Један од најозбиљнијих проблема може да настане уколико се накнадно утврди да је возило које је купљено украдено, без обзира на то да ли је реч о нашој земљи или иностранству. Да бисте се заштитили, битно је да проверите место на ком је исписан број шасије, што се може проверити у полицији и у Ауто-мото савезу. Међутим, већ годинама се продају украдена и одузета возила на аукцији царине, иако је њихова легалност спорна.

Савет јавних бележника
Проверите да ли је ауто заложен

Грађани избегавају куповину половњака јер постоји могућност да је он већ заложен за обезбеђење кредита а да они то не знају. Уколико се то испостави, остали би и без аута и без пара, али вероватноћа да се то деси је веома мала.
– Куповина већ заложених возила не може да вам се деси јер баш овакве преваре спречава систем јавних бележника – каже за Курир Зоран Николић, потпредседник Националне организације потрошача Србије. Из Јавнобележничке коморе Србије потврђују да је већи ниво правне сигурности при куповини половњака постигнут овером потписа и њиховим уписом у јавнобележничке књиге. Да ли је одређени аутомобил заложен, може да се провери и на сајту Агенције за привредне регистре.

Полован ауто
– може бити старији него што пише у документима
– можда је претрпео тешку саобраћајну незгоду
– прешао је више него што пише на инструмент табли
– у лошијем је стању него што изгледа
– украден је

Најтраженији ценовни ранг
– 10% до 1.000 евра
– 22% од 1.000 до 2.000 евра
– 16% од 2.000 до 3.000 евра
– 17% од 3.000 до 5.000 евра
– 5% од 5.000 до 6.000 евра
– 9% од 6.000 до 10.000 евра
– 21% преко 10.000 евра

Најтраженија годишта
1. 2008.
2. 2006-2007.
3. 2008-2009.

Најтраженије марке половњака
1. Фолксваген
2. Ауди
3. БМW
4. Опел
5. Мерцедес Бенц

 

Извор: Курир.рс/ Невена Томашевић

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ