Свет

ТИНЕЈЏЕРКА (17) ТРАЖИЛА ДА ЈЕ УБИЈУ Није могла да ПОДНЕСЕ СТРАХОВИТЕ БОЛОВЕ! А онда је уследило ЈЕЗИВО ОТКРИЋЕ!

Бројни светски медији објавили су да је Ноа Потховен (17), тинејџерка из Холандије која је силована као дете, због чега јој је живот постао неподношљив, еутаназирана у својој кући, уз помоћ клинике за асистирано самоубиство, уз присуство породице. Ипак, убрзо се испоставило да се не зна тачно како је умрла. Није званично саопштен узрок смрти и нема доказа да је посреди била еутаназија, односно асистирано самоубиство, који су под неким условима легални у Холандији, наводе медији попут Гардијана и Еуронеwса.

Она је дневном листу де Гелдерландер у децембру рекла да је тражила од једне клинике у Хагу да јој помогну да умре, али су је одбили.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Рекли су да сам премлада да умрем – казала је она.

– Мисле да треба да сачекам да ми мозак порасте до краја. То траје до 21. године. Сломило ме, јер не могу толико да чекам.

Тинејџерка из Арнхема написала је аутобиографију “Победа или спознаја”, у којој описује своју борбу с психичким болестима после сексуалног узнемиравања и силовања које је доживела у детињству, преносе медији.

Ноа је патила од посттрауматског стресног поремећаја, депресије и анорексије, а књигу је написала да би помогла рањивим младим особама да се изборе са животом. Указивала је на то да у Холандији не постоје специјализоване установе, ни клинике, у којима би тинејџери могли да добију психо-физичку помоћ. Дан пре него што је прошле недеље напустила овај свет, Ноа је на друштвеној мрежи Инстаграм објавила намеру:

– Двоумила сам се да ли да ово поделим с вама, али сам на крају ипак одлучила да то урадим – написала је.

Она је рекла да је дуго размишљала о тој одлуци и да она није била импулсивна, преноси Скај њуз.

– За највише десет дана ћу умрети. Исцрпле су ме године борбе. Већ неко време не узимам храну и пиће и после много дискусија и анализирања решено је да ми се то дозволи због неподношљивих патњи – написала је Ноа. Она је објаснила да никада није имала осећај да је стварно “жива”, имала је утисак да преживљава:

– Дишем, али нисам жива – написала је и замолила пријатеље и пратиоце на Инстаграму да је не одвраћају од намере, јер је то њена коначна одлука.

– У овом случају, волети значи пустити – написала је.

Према холандском закону, чак и деца која имају само 12 година могу бити еутаназирана, уколико то желе, али само ако лекар закључи да су њихове патње неподношљиве и да нема изгледа да ће скоро престати. Године 2017. у Холандији је 6.585 људи одлучило да на овај начин оконча живот.

Извор: Ало/Недељник.рс/В.М.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ