Свет Србија

„Ви сте из Србије?“ СКАНДАЛОЗНО ПОНАШАЊЕ У ИЗРАЕЛУ: Српски путници чекали три сата на граници! Иживљавање и малтретирање СРБА

„Када смо стигли на пасошку контролу и предали пасоше, изузетно нељубазан радник на шалтеру обратио нам се повишеним тоном: „Ви сте из Србије?“

Град на обали Средоземног мора Тел Авив ове године ће, како је процењено, имати око три милиона посетилаца, због чега представља један од већих медитеранских туристичких центара. То је вероватно био и главни разлог да национални превозник из Србије уведе директне летове по изузетно популарним ценама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Број туриста из Србије за Израел је из недеље у недељу све већи, међутим, нико не упозорава српске туристе на проблеме који могу да их задесе на пасошкој контроли. Српски држављанин који се обратио редакцији дневног листа „Ало!“ открио је какву је непријатност доживео на Аеродрому „Бен Гурион“ у Тел Авиву, на ком је провео три сата, без икаквог објашњена.

– Када смо стигли на пасошку контролу и предали пасоше, изузетно нељубазан радник на шалтеру обратио нам се повишеним тоном: „Ви сте из Србије? То је озбиљан проблем! Нисам сигуран да ћете моћи да уђете у земљу. Идите тамо до чекаонице и седите, па ћемо да видимо.“ Петнаест путника са лета из Београда за Тел Авив нашло се у једној хладној просторији, окружени путницима из Русије и афричких земаља – започиње причу наш саговорник.

– Након првобитног шока што су сви путници са српским пасошем задржани, и то без објашњења, приметили смо да су остали, са истог лета, уредно прошли, а сазнали смо да се радило о људима из Црне Горе, Албаније и Хрватске. Полиција на аеродрому није желела да нам одговара на питања због чега смо ту, само су нас посматрали као да смо терористи – каже за „Ало!“ српски држављанин и додаје:

– Најгоре су прошле мајке са бебама, којих је било неколико, као и старији свештеник (име и презиме познато редакцији) у одори, који је из Русије долетео и био задржан скоро пет сати без икаквог објашњења – открива за „Ало!“ држављанин Србије, који каже да је неколико људи колабирало у чекаоници без хране и пића док су чекали.

– Након више од три сата донели су нам пасоше, питали због чега смо дошли и пустили нас да прођемо уз визу на три месеца, коју су нам дали на папиру – каже саговорник „Ало!“.

Прелепе плаже и одличан провод

За разлику од непријатне добродошлице, Србин који је путовао за Израел каже да се у Тел Авиву одлично провео.

– По доласку у Тел Авив осетили смо све лепоте тог града. Иако се ради о младом граду, насталом тек пре стотинак година, данас је то културни и нарочито економски центар тог дела света. Тел Авив одаје утисак и пружа осећај да сте у неком милионском граду, а ради се о месту које без предграђа нема ни 300.000 становника! Ипак, он буквално живи 24 сата. Плаже су прелепе, има довољно места, иако у ово време уме да буде превелика гужва. Све је чисто и фантастично се одржава – каже наш саговорник.

Флашица воде четири евра!

Ако планирате да шопингујете у Тел Авиву или да се проводите по клубовима и ресторанима, онда спремите озбиљну своту новца.

– Цене су да вас заболи глава. Ако вам кажем да се цена флашице воде у продавници креће од три до четири евра, онда вам је све јасно. На пример, килограм јабука у радњи је пет евра, а чоколаде коштају од три до седам евра. За вечеру у мало бољем ресторану треба да припремите око 150 евра, док за ручак за две особе у просеку треба да издвојите 60 евра.

 

Извор: Ало.рс

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ