Србија

Хан о дијалогу Београда и Приштине: Таксе су све зауставиле !

Решење косовског проблема приоритет је међународне заједнице и кључно за развој целог региона, рекао је Хан.

РЕШЕЊЕ косовског проблема приоритет је међународне заједнице и кључно за развој целог региона. Преспански споразум између Скопља и Атине створио је позитивну динамику на Балкану и постојало је уверење да је могуће постићи и споразум између Београда и Приштине. Та позитивна динамика је, нажалост, заустављена увођењем такса на српску робу, што је урадила Приштина – изјавио је Јоханес Хан, европски комесар за проширење и суседску политику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли види политичку вољу за постизање споразума Београда и Приштине, Хан је, у интервјуу бечком дневнику „Стандард“, рекао да је види свакако у Србији, али и на Косову. Изразио је и наду да ће, после вероватних избора на јесен на Косову, бити створени услови за напредак.

По питању противљења Француске и Холандије проширењу ЕУ, Хан је навео да сматра да је његова аргументација према француском председнику Емануелу Макрону била успешна:

– Досад је говорио да пре проширења мора бити закључен процес интеграције ЕУ. Током посете Србији он је први пут рекао да процес проширења може тећи паралелно. То је веома важан сигнал. Реторика, и надам се и став, променили су се у Француској.

Извор: Вечерње Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ