Свет

УДАРНО: Доналд Трамп шаље ВОЈСКУ! Нови РАТ на помолу ?!

Амерички председник Доналд Трамп одобрио је размештање америчких снага у Саудијској Арабији и Уједињеним Арапским Емиратима, после напада на саудијска нафтна постројења

Пентагон је у петак саопштио да ће у Саудијску Арабију бити послат „умерен број војника“, а природа њиховог деловања биће „примарно обрамбене природе“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како преноси Ројтерс, сврха размештања америчких трупа је одбрамбеног карактера и оне ће се пре свега концентрисати на ваздушну одбрану и одбрану од ракетних напада, саопштио је Пентагон.

Командант америчке морнарице Џозеф Данфорд рекао је да размештање неће укључивати хиљаде војника, но није хтео да говори детаљније о томе.

И амерички министар обране Марк Еспер најавио је да ће Пентагон ангажовати америчку војску на Блиском истоку.

Председник је одобрио распоређивање америчких снага, које ће бити обрамбеног карактера и првенствено фокусирано на ваздушну одбрану и обрану од ракета – изјавио је Еспер, додавши да је Саудијска Арабија затражила подршку.

– Такође ћемо радити на убрзању испорука војне опреме у Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате како бисмо ојачали њихову способност да се бране – додао је и поновио да САД не тражи сукоб с Ираном, те је позвао Техеран да се врати дипломатским каналима.

Иран одбацује оптужбе да стоји иза напада који је у почетку преполовио нафтну производњу Саудијске Арабије, највећег светског извозника нафте. Одговорност су преузели јеменски Хути, покрет близак Ирану који се у Јемену већ четири године бори против коалиције предвођене Ријадом.

Сједињене Државе најавиле су раније у петак и нове мере против иранске централне банке и сувереног фонда Техерана за „финансирање тероризма“, које је Трамп представио као „најстроже санкције икада уведене некој земљи“.

Подсетимо, за нападе дроновима на саудисјка нафтна постројења 14. септембра одговорност је преузела побуњеничка група Хути у Јемену, док САД за те нападе упорно оптужују Иран. Иран је негирао било какву умешаност у ове нападе.

Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ