Русија

Ево због чега се све РУСКЕ ракете зову исто !

Све ракете лансиране са космодрома Плесецк у Русији носе име Тања јер легенда налаже да уколико на ракети не стоји то женско име, лансирање неће бити успешно.

Све је почело још давних седамдесетих година прошлог века, објашњава шеф истраживачке групе космодрома Плесецк Петар Потапов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тада је један поручник, у жељи да изрази љубав својој девојци, написао њено име на ракети коју је тог дана требало лансирати у свемир. Међутим, како наводи Потапов, тадашњи командир, чијег се имена више ни не сећа, видјевши тај натпис на ракети наложио је да се њено име обрише пре лансирања.

„Будући да је то лансирање било неуспешно, од тог тренутка на свакој ракети стоји име Тања, за срећу“, додаје Потапов. Навео је и да ту дужност обавља више од 10 година, да је учествовао у више од 30 лансирања и да на свакој ракети пише „Тања“. Сам космодром настао је крајем педесетих година прошлог века за лансирање интерконтиненталних балистичких пројектила Р7.

Из тог пројектила настаће читав совјетски програм истраживања свемира, а Плесетк ће бити тајна база за лансирање шпијунских сателита. Тек након распада Совјетског савеза, када је Казахстан почео да наплаћује 115 милиона долара годишње за кориштење Бајконура, Плесетску расте популарност.

Веома је занимљиво пратити како су Совјети оштро негирали само постојање лансирних рампи на тој локацији. Међутим, 1966. године је учитељ физике у једној британској школи пратио путању сателита Козмос 112 и закључио да није лансиран с Бајконура. Три године касније су Финци успели да фотографишу лансирање сателита.

Након завршетка Хладног рата испоставило се да је ЦИА сумњала у постојање лансирних силоса за интерконтиненталне ракете још крајем педесетих година, што значи да су информације о пројекту цуриле од самог почетка.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ