Свет Србија

НАТО ПОБЕСНЕО: Послао специјалце да опколе Србију !

Хрватска, Мађарска, Словачка и Словенија успостављају заједничку команду снага специјалних операција под окриљем НАТО пакта * Стручњаци: Запад доживљава Србију као претњу!

Међу генералима НАТО пакта завладала је велика паника после одлуке руског лидера Владимира Владимировича Путина да у Србију пребаци моћне ракетне системе С-400 и ‘панцир С’, због чега су одлучили да пошаљу специјалце у државе које се граниче са нашом земљом!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одмах пошто је саопштено да је Путин на заједничку војну вежбу са Србијом послао свој најмоћнији ПВО систем и одобрио испоруку система ‘панцир С’, шефови НАТО донели су одлуку да оформе посебни командни центар у региону. Хрватска и Мађарска, које се граниче са Србијом, заједно са Словачком и Словенијом договориле су се о успостављању заједничке команде снага за специјалне операције под окриљем НАТО пакта. Ова брзопотезна одлука западне војне алијасе, оцењују стручњаци, указује на то да Запад сада Србију доживљава као озбиљну војну силу на Балкану, па чак и као претњу!

Нова војна структура

Како се наводи у саопштењу, објављеном на сајту НАТО пакта, формирање ове нове војне структуре биће завршено у две фазе.

‘Очекује се да ће формирање нове структуре бити завршено пре краја 2021, а да ће она до децембра 2024. бити у потпуности оперативна. Циљ заједничке команде је повећање способности ове четири државе да ефикасно користе своје специјалне снаге. Команда ће свакој чланици омогућити да користи сопствене јединице засебно, истовремено користећи интегрисану заједничку структуру, која се може активирати за њихово размештање’, пише у саопштењу.

Индикативно је и то да се у документу додаје да су министри одбране четири земље потписали Меморандум о разумевању за формирање Регионалне команде за посебне операције током састанка који је одржан у петак у Бриселу, истог дана када је обелодањено да ће на српско-руској вежби ‘Словенско братство 2019’ учествовати и моћни руски системи С-400 и ‘панцир С’.

Говорећи о овој одлуци, заменик генералног секретара НАТО Мирча Ђеоана рекао је да је заједничка команда ‘веома свестран алат за решавање сукоба модерног доба’.

– Ово представља важан корак ка јачању специјалних снага у региону и повећању сарадње и интероперабилности унутар савеза – казао је Ђеоана.

Коментаришући ове наводе, безбедносни стручњак Милан Петрић каже да се овде поставља питање намене и намере.

– Ми смо узели руски одбрамбени систем како бисмо одбранили јасно дефинисане границе наше суверене државе. С друге стране, јасно је да су намере НАТО да војно контролише Балкан по сваку цену. Ми не претимо никоме, већ радимо на одбрани и као такви можемо бити претња само освајачу, односно окупатору – истиче Петрић.

Велико изненађење

Бивши потпуковник КОС Љубан Каран оцењује да нема сумње да је појављивање руских ПВО система у Србији изазвало изненађење и извесну дозу панике у командама НАТО пакта.

– Посебно их брине С-400 и питају се зашто би Војска Србије обучавала посаде ако неће њима трајно располагати. Најава формирања заједничке НАТО команде снага за специјалне операције може бити одговор НАТО, али је он више намењен да одвуче пажњу и смири панику него што некога може уплашити. Има довољно времена да Србија предузме адекватне мере ако процени да нас ово угрожава – закључује Каран.

 

Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ