Свет

Иран упутио претњу: Свет страхује од нуклеарног РАТА !

Иран је почео да убризгава уранијумски гас у центрифуге у свом подземном нуклеарном постројењу Фордо, јавила је данас државна телевизија.

У извештају се наводи да је убризгавање уранијумског гаса у центрифуге почело уз присуство инспектора Међународне агенције за атомску енергију, преноси Ројтерс. Агенција додаје да је то четврти корак Техерана у смањивању поштовања обавеза из нуклеарног споразума потписаног са светским силама 2015. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај потез потврдио је и ирански председник Хасан Рохани који је саопштио да је наредио да у нуклеарном центру Фордов почну обогац́ивање уранијума до нивоа од 5 одсто у односу на претходна 2 одсто, што је било у складу са иранским нуклеарним споразумом договореним 2015. године.

Рохани је јуче најавио да сви кораци Ирана на смањењу поштовања обавеза из нуклеарног споразума могу бити повучени и да ће се Техеран вратити својима обавезама када то учине и остале потписнице.

Према нуклеарном споразуму, који је потписан 2015. године, Иран има право да производи обогаћени уранијум само посредством 5.060 центрифуга прве генерације ИР-1.

Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ