Србија

СТРАШНО: Насред часа ученик ударио ученицу, након тога је уследио ХАОС !

Након напада једног родитеља на ученика и наставно особље ОШ „Вук Караџић“ у Бачкој Паланци 29. октобра, у тој установи забележени су нови инциденти – туча два ученика на часу, али је и један од њих неколико дана пре тога нокаутирао вршњакињу пред наставницом.

Последњи инцидент одиграо се 5. новембра када су се два ученика седмог разреда потукла на часу српског језика. Један од виновника тог инцидента је још 18. октобра напао другарицу из разреда, исто на часу српског језика, и три пута је пред наставницом ударио песницом у главу, након чега је девојчица пала у несвест.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уплашена мајка девојчице више не жели да ћути о том случају и обратила се „Блицу“ у нади да ће зауставити насилног ученика против којег је школа покренула дисциплински поступак због напада на њену ћерку, а који, судећи по његовом тренутном понашању, није утицао на њега.

– На часу српског језика наставница је разговарала са децом о темама ван градива и упитала је једног дечака: „Где пушиш? На којим местима?“ Одговор је добила од другог дечака који је рекао: „Наставнице, (име девојчице) дудла к…ц!“ Моја ћерка је била шокирана и када је схватила да наставница не стаје у њену одбрану, нити има намеру да ученика пошаље барем код директора, устала је и пришла том дечаку у намери да га гурне и пита зашто је вређа. Тада је он устао и ударио њу песницом у лице. Моја ћерка је покушала да се врати на место, али ју је тај ученик повукао за мајицу и задао јој још два ударца песницом у главу након којих је она успела да направи пар корака и пала је у несвест. Наставница је на то само викала: „Смирите се! Смирите се!“ – препричава нам немили догађај мајка претучене девојчице.

Каже да је након тога интервенисала Хитна помоћ те да је њена ћерка прегледана у амбуланти у Бачкој Паланци, где су јој констатоване отеклине на образу и иза левог уха.

– Након прегледа вратили смо се у школу да дамо изјаву и продужили у Нови Сад у Институт за заштиту деце и омладине по препоруци лекара наше амбуланте како би се урадио детаљнији преглед, што је и учињено. На срећу, моја ћерка није задобила велике физичке повреде, али је тај инцидент свакако оставио неке психичке ожиљке – прича наша саговорница.

Истиче да је случај пријавила полицији, која је направила записник и да су били на разговору у Центру за социјални рад.

Разредни старешина њене ћерке рекао им је, препричава мајка, да је против насилног дечака покренут васпитно-дисциплински поступак због, како је Комисија школе утврдила, трећег (највишег) степена насиља над другарицом из разреда. Рекао јој је и да је против њене ћерке покренут васпитно-дисциплински поступак због другог степена насиља јер је кренула ка насилнику у намери да се са њим разрачуна.

Ћерка да учи понашање у случају вербалног насиља

– Сада моја ћерка треба да иде на неке разговоре где ће је надлежни из школе учити како треба да се понаша у случају када се сусретне са вербалним насиљем, а дечак који ју је напао поново је почео да прави проблеме у школи и да се бије. Моју ћерку неко је гађао папирићима опет на часу српског језика, а наставница јој је на то рекла: „Не могу ја вама свима бити лично обезбеђење“ – прича нам револтирана мајка и пита се шта ће школа предузети.

Директорка ОШ „Вук Караџић“ Сања Ралић потврдила је за „Блиц“ да је 18. октобра заиста дошло до поменутог инцидента.

– У инциденту су учествовали и дечак и девојчица и обоје су добили заслужене дисциплинске мере. Дечак је санкционисан у складу са почињеним трећим степеном насиља који је утврдила комисија школе и са њим ће бити појачан васпитни рад, као и са девојчицом. Школа је поступила у складу са законом и свим протоколима прописаним у тим случајевима – кратко нам је рекла директорка Ралић, не желећи да коментарише оптужбе мајке претучене девојчице да наставница није заштитила њену ћерку током часа.

Штрајк против насиља

Поводом инцидента који се догодио 29. октобра у ОШ „Вук Караџић“ у Бачкој Паланци, јуче је одражан једносатни штрајк у многим школама широм Србије који је организовала Унија синдиката просветних радника у жељи да надлежни адекватно казне виновника поменутог инцидента, као и да спрече насиље у школама.

Наиме, тог дана је један од родитеља, како су посведочили наставници, насрнуо на једног од ученика који се наводно претходних дана свађао са његовим дететом. Дежурна наставница је покушала да га спречи, а родитељ се према речима сведока понео насилно и према њој, али и према још једном родитељу који се случајно затекао, као и према још двоје наставника који су притекли у помоћ колегиници.

Из Уније просветара поручују да ће о даљим акцијама одлучити у зависности од поступања надлежних институција у овим ситуацијама.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ