loading...
Svet

KOMANDANT NATO AGRESIJE NA SRJ UPUTIO ŠOK PORUKU SRBIJI: Srbi, bombardovali smo vas, ali biće vam bolje u NATO!

loading...

Razumem animozitet srpske javnosti prema NATO i znam da Srbiji nije lako da prevaziđe zaostavštinu rata, ali njeni pravi interesi leže na Zapadu

Zapadna vojna alijansa jeste bombardovala Srbiju 1999. godine, ali pravi interesi Srba i Srbije nalaze se na Zapadu i u NATO paktu!

Ostati neutralan

Srbija ne želi da otima tuđe, niti bilo koga da ugrožava, već da čuva teritoriju i nezavisnost. Zato ne treba da bude član nikakvih vojnih saveza
Veselin Šljivančanin, pukovnik

To je poruka Veslija Klarka, bivšeg komandanta NATO snaga u Evropi koji je pre dvadeset godina rukovodio zločinačkom agresijom na našu državu. Klark kaže da razume “animozitet javnosti prema NATO”, ali napominje da postoji dobra vojna saradnja Srbije i SAD i partnerski odnos Beograda sa NATO paktom. Integracija sa Zapadom (članstvo u NATO, prim. aut.), tvrdi Klark, donela bi Srbiji “znatne ekonomske, političke i diplomatske prednosti”!?!

“NATO brani region”

Klark ističe da Zapad pruža mnogo veći teren za napredovanje država nego što to može da omogući Rusija.
– Razumem animozitet srpske javnosti prema NATO, ali istovremeno postoji dobra vojna saradnja Srbije i SAD, kao i partnerski odnos Srbije sa NATO. Znam da nije lako za Srbiju da prevaziđe zaostavštinu rata, ali njeni pravi interesi leže na Zapadu. Integracija sa Zapadom donela bi Srbiji znatne ekonomske, političke, pa i diplomatske prednosti. Srbija je poznata i po naučnim dometima, počevši od Nikole Tesle pa nadalje, a Zapad pruža mnogo veći teren za takva ostvarenja. Priključivanjem Zapadu, Srbija bi mogla da proširi domete mnogo dalje nego sada – naglašava Klark za “Glas Amerike”.

Moj ugao
VLADIMIR LAZAREVIĆ
GENERAL

Ovo je neviđeni cinizam i više od toga. Bezumna arogancija osvedočenog zločinca, čijim nedelima bi pozavideli i nacisti. Njegove komande “uništi”, “razori”, “degradiraj” govore o kakvom se zločincu radi.

Prema njegovim rečima, i dalje se zalaže za prijem Srbije u NATO pakt, odnosno širenje te vojne alijanse na čitav Zapadni Balkan.

– Bez obzira što je reč o manjim zemljama, svaka od njih može da doprinese klubu Severnoatlantskog saveza. Svaka ima određen potencijal srazmeran svom obimu, broju stanovnika i bogatstvu. Luksemburg je odavno članica NATO, a učestvuje sa svega jednim bataljonom. Možda važnije od konkretnog doprinosa jeste stvaranje zajedničke politike i uloge NATO u cilju stabilizovanja regiona kako se ne bi vraćali u sukobe – objašnjava Klark.

Komentarišući ove navode, pukovnik Veselin Šljvančanin kaže da je put Srbije samo i jedino put slobodne, samostalne i nezavisne države.
– Volimo i poštujemo sve države sveta i želimo sa svima da sarađujemo. Naravno, to posebno važi za prijatelje koji nam nikada nisu uvodili sankcije i nisu nam slali bombe i rakete. Srbija ne želi da otima tuđe, niti bilo koga da ugrožava, već samo da čuva teritoriju i nezavisnost. Zato naša zemlja ne treba da bude član nikakvih vojnih saveza – podvlači Šljivančanin.

Ovako brani sebe

General Božidar Forca ocenjuje da je činjenica da su NATO i EU u izvesnoj krizi i u potrazi za novim identitetom.
– U tom smislu, pritiskaju najslabije karike zarad postizanja kakvih-takvih poena, a jedna od tih karika je Zapadni Balkan. Klark ima i ličan razlog za ovakvu izjavu s obzirom na to kakvu je poziciju imao u toku agresije NATO. Takođe, ovo je i odgovor Rusiji na njen uticaj u Srbiji, nakon što je EU produžila sankcije Moskvi za još šest meseci – zaključuje Forca.

Karan: Nikada u NATO

Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da Klark tvrdi da razume sve, ali zapravo ne razume ništa.

– Da je nešto razumeo, shvatio bi da se iskoristio lažni povod da se Srbija besomučno bombarduje. Napad na Srbiju više je ličio na namerno razaranje infrastrukture i zastrašivanje naroda nego na vojnu akciju. Kad prestanu štetna dejstva uranijuma, tada će i Srbija biti spremna za NATO, dakle neće nikada. Vodeće države NATO pokušavaju da oslabe i potčine Srbiju i da raskinu naše prijateljske veze s Rusijom i Kinom – upozorava Karan.

Izvor: Informer

Loading...
loading...
loading...