Регион

УДАРНО! Влада прогласила ванредно стање због КОРОНА ВИРУСА!

БУДИМПЕШТА – Мађарска влада прогласила је ванредно стање на целој територији због ширења корона вируса, саопштио је шеф кабинета премијера Мађарске Гергели Гуљас наводећи да је та одлука донета у складу са предлогом Министарства унутрашњих послова.

Донета је и забрана уласка путника из Италије, Кине, Јужне Кореје и Ирана, осим за држављане Мађарске који долазе из тих земаља, а који ће морати да остану у изолацији две недеље, преноси МТИ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У ту сврху, поново ће бити уведене граничне контроле на мађарским шенгенским границама са Словенијом и Аустријом, а сви возови, аутобуси и летови из поменутих земаља биће подвргнути обновљеним мерама опште границе, а планирано је и да се на граници Мађарске и Хрватске уведу пуне граничне контроле.

Влада планира и да уведе забрану одржавања скупова са више од 100 особа, односно одржавања скупова на отвореном са више од 500 особа.

Према речима Гуљаша, све те мере важиће до даљег.

Како је рекао, од четвртка ће бити затворени и универзитети, док ће школе за сада остати отворене јер, како је рекао Гуљаш вирус не погађа толико децу, а затварање основних школа могло би да узрокује губитак целе године.

Гуљаш је додао и да ће епидемија утицати на економију, као и да се већина земаља бори тренутно да избегне рецесију.

Грчка: Први смртни случај од коронавируса

Грчка је известила о првом смртном случају од коронавируса. Реч је о 66-годишњаку који се крајем фебруара вратио са верског ходочашћа из Израела и Египта. У Грчкој је до касно синоћ потврђено 99 случајева коронавируса.

Генерални секретаријат за цивилну заштиту Грчке синоћ је послао смс поруке до свих корисника грчких мобилних оператера са упутствима о корона вирусу, преноси портал а1он.

Рањивим групама грађана препоручују да остану код куће колико је више могуће, док другима, и у случају најмањег симптома вируса, препоручују да остану у својим домовима и да разговарају са лекаром пре него што оду у болницу.

„Одржавајте личну хигијену. Не излажите себе и друге ризицима“, закључује се у СМС поруци која је послата на грчком и енглеском језику.

Аустрија: Први преминули од коронавируса

Аустрија је данас саопштила да је 69-годишњи мушкарац преминуо услед коронавируса.

Ово је први смртни случај који се бележи од појаве коронавируса у Аустрији, од краја фебруара.

Ради се о повратнику из Италије, који је имао и друга обољења, а који је преминуо током ноћи у једној бечкој болници, саопштио је Кризни штаб града Беча.

Да би се спречило ширење коронавируса у бечким болницама уведене су рестриктивне мере.

Тако су до даљег забрањене посете пацијентима. Да би се та мера спровела уведене су контроле на улазу у болнице.

Поред тога наложено је да се све операције које нису хитне одложе, односно смање на апсолутно минимални број.

Све већи раст броја инфицираних коронавирусом у Аустрији

У Аустрији се бележи све већи раст броја инфицираних коронавирусом, тако да је од јутрос укупно заражено 302 људи.

Још јуче после подне број инфицираних износио је 246, а до 8 сати ујутро порастао је за скоро 60, што је до сада највећи раст.

Према подацима Министарства здравља широм Аустрије, спроведено је 5.869 тестирања.

Од избијања коронавируса у Аустрији, крајем фебруара, излечено је четворо људи.

Највише инфицираних има у у покрајини Тирол са 81, затим следе Беч (58), Доња Аустрија (51), Горња Аустрија (50), Штајерска (27), Форарлберг (15), Салцбург (13), Бургенланд (4) и Корушка (3).

Курц: Наредне седмице 10.000 инфицираних коронавирусом

Аустријски канцелар Себастијан Курц рекао је данас да за недељу дана очекује да ће број инфицираних коронавирусом у Аустрији прећи 10.000.

Говорећи у Доњем дому аустријског парламента, Курц је рекао да тренутно има више од 300 инфицираних, да ће за пар дана бити пређена граница од 1.000, недељу дана потом и 10.000.

Курц је рекао да је влада предузела драстичне мере да се врхунац инфекције коронавирусом одложи за после сезоне грипа и на тај начин спасу животи старијих суграђана.

Међу њима су, како наводи, укидање наставе на универзитетима, у школама, али и забрана великих манифестација.

Те мере су предузете у фази у којој то још има смисла, подвукао је Курц.

„Није могуће зауставити вирус, али можемо постићи успоравање ширења, како не би ођедном оптеретили капацитете земље“, објаснио је он.

Најавио је и да ће данас са Кризним штабом разматрати даље мере, како би се припремили да што боље пруже подршку аустријској привреди.

Новим мерама до нових навика у Италији

У Италији је за месец дана број заражених коронавирусом са свега три повећан на више од 10.000, а мере које је италијанска влада увела у настојању да се спречи даље ширење вируса најоштрије су у Европи.

Влада Италије позвала је грађане да остану у својим домовима изузев у случају неопходног одласка на посао, посете лекару или куповине намирница, а пооштрене мере приморале су Италијане да промене навике, јавља Тањугов специјални извештач.

Милано, финансијски центар Италије и један од центара моде у свету, суочио се са низом ограничења у покушају да се сузбије вирус под називом цовид-19 сто је, поред осталог, довело до привременог затварања појединих угоститељских објеката и продавница, међу којима су продајни објекти модне куће Армани, као и хотел те компаније у Милану.

Међу Италијанима се примећује забринутост поводом ситуације са коронавирусом, те се углавном придржавају препорученог растојања од најмање једног метра међу људима и избегавају руковање.

„Један од проблема је то што Италијани нису навикли на физичко одстојање. Због тога је то више културни шок овде него што би био у Немачкој“, навео је Џон Хупер, аутор књиге „Италијани“ (Тхе Италианс) и дописник Економиста (Тхе Ецономист) у Италији.

Италијански и кинески медији јављају да ће из Кине у Италију бити послати респиратори, заштитна одела, додатни тестови за коронавирус, као и више од два милиона заштитних маски за лице.

Шеф италијанске дипломатије Луиђи ди Мајо рекао је на конференцији за новинаре да ће специјалисти из Кине помоћи Италији у борби с корона вирусом.

„Нашим лекарима није потребан нико да их учи њиховом послу, али су кинески лекари били први (који су се суочили са тим вирусом) и могу да пренесу своје искуство“, рекао је министар спољних послова Италије, пише Коријере дела сера (Цорриере делла Сера).

Италијанска влада је критиковала Европску унију, наводећи да је превише спора у реаговању и пружању помоћи Италији, чланици те Уније и позвала на солидарност, пише Анса.

Декретом италијанске владе предвиђено је, поред осталог, да око 60 милиона Италијана до 3. априла може да путује само из пословних или здравствених разлога, уз потврду о разлогу напуштања пребивалишта.

До сада је у тој земљи, која је највеће жариште у Европи, регистровано 12.462 случаја и 827 жртава коронавируса.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ