Здравље

САВЕТИ ЛЕКАРА! Ево како можете да избегнете коронавирус! Ово морате знати!

Фото: Pixabay.com

Упркос броју заражених, који расте из дана у дан, у Србији нема места паници, а најбитније је да грађани следе савете лекара и надлежних органа, који посао обављају по светским стандардима, кажу стручњаци

Према њиховим речима, последњих дана по друштвеним мрежама круже разне дезинформације, људи имају бројне недоумице и мешају грип, респираторне инфекције, корону, и без преке потребе пустоше апотеке и маркете. Најбољи начин да се заштитите од короне јесте да редовно перете руке, користите дезинфекциона средства, избегавате затворене скупове. Познати инфектолог др Жарко Ранковић специјално за читаоце Информера решава све неодумице и даје савете грађанима како да избегну и спрече појаву коронавируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како избећи и победити корону?!

Вирус на кожи може да живи само пет до десет минута. Зато перите руке што чешће сапуном и топлом водом, и не додирујте уста, нос и очи

Корона живи на металним површинама до 12 сати, вирус убија прашак за веш, температура од 23 степена и УВ зрачење са индексом већим од 3

* Који су симтоми коронавируса?

Симптоми су слични као и код актуелних респираторних инфекција. Коронавирус се најчешће шири ваздушним путем – кашљем и кијањем, као и блиским контактом: додиривањем или руковањем. Прво креће бол и гребање у грлу, затим респираторне тегобе, повишена температура, суви кашаљ, отежано дисање, малаксалост, замор… Упала плућа се јавља као додатна компликација и пратећи део коронавируса.

* Како да се разликује од грипа и респираторних инфекција?

Искрено, нема велике разлике. Јако су слични. Али велика олакшица је што се, за разлику од грипа и респираторних инфекција, које можете да зарадите било где, коронавирус добија искључиво када боравите у зараженом подручју, или сте били у контакту са зараженом особом или неким странцем. Уколико дође до појаве симптома или сумње да сте заражени, обавезно је јављање Хитној помоћи, која већ има инструкције у таквим ситуацијама и која вас превози до Инфективне клинике.

* Ко су најугроженије категорије?

Како се зараза шири, видимо да свако може да се зарази. Исто тако видимо да су деца ретки случајеви и да је заражено много мање жена него мушкараца. Најугроженије групе су старији људи од 65 година, и мушкарци између 40 и 50 година. Жене, уколико се заразе, углавном имају блажу клиничку слику болести.

* Да ли је корона излечива и како се лечи?

Наравно да је излечива, и то говоре сви светски подаци, јер је велики број и излечених у односу на умрле. Вирус је доста непознате природе, али лечи се слично грипу. Уколико немате тегобе, довољно је да будете у кућном карантину, у посебним условима, које вам пропише епидемиолошка служба, и узимате доста витамина, поврћа, воћа, избегавате друге људе. Ако дође до температуре или упале плућа, потребни су болничко лечење и симптоматска терапија сходно вашем стању.

* Која је најбоља превенција?

Пре свега појачана хигијена, а најпре често прање руку, јер се вирус на кожи задржава од пет до 10 минута. Руке треба прати топлом водом и чврстим сапуном, минимум 20 секунди. Посебно је битно прање ако кијате или кашљате у дланове. Пожељно је избегавати често додиривања уста, носа и очију, пошто се зараза такође на тај начин преноси. Избегавајте и љубљење и грљење. Приликом кијања или кашљања треба то радити у марамицу или у подлактицу, како не би дошло до ширења капљичним путем. Битно је свакодневно луфтирање просторија, избегавање великих скупова. У превенцији је важно и поред сапуна користити и остала средства за дезинфекцију која у себи садрже алкохол, као што су влажне марамице, гелови… Они могу да вам замене сапун кад користите градски превоз, лифт, бројите новац, користите покретне степенице у тржном центру, додирујете улазна врата. Такође, овим средствима је важно пребрисати све делове и предмете који се додирују.

* Савети за грађане

Пре свега нема потребе да се шири паника, да се пустоше апотеке и маркети, јер то ничему не води. Држава и ресорни органи одлично раде свој посао, по свим светским стандардима. А то показује и да смо међу земљама са најмање оболелих. Важно је да се следе њихове препоруке, да се поштују мере забране, да се слуша струка, а не друштвене мреже. И пре свега да сви грађани буду опрезни и одговорни и према себи, али и према околини.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ