Свет

СТРАВИЧНО! Нападнут турски конвој! Има мртвих, нико не зна шта се дешава!

У селу Макхамбел у сиријској провинцији Идлиб непознати војници су напали турски конвој.

Прво су одјекнуле две експлозије, а затим је избило између две војске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према подацима из извештаја, постоје погинули у турској војсци, али се њихов број не прецизира. На место судара долазе додатне снаге турске војске.

Тренутно није познато ко је одговоран за заседу, али турски новинар Омер Озкизилцик на свом Твитер налогу рекао је да су војску напали милитанти “Уррас ал-Дин” , група повезана с терористичком организацијом Ал Каида са огранком забрањеном у Русији. “Званично, ове информације још увек нису потврђене.

Турска је у фебруару изгубила најмање 62 војника убијена у Сирији, готово 100 војника је рањено, десетине турских оклопних возила је уништено, а више од десет беспилотних летелица оборено.

Вашингтон је више пута оптуживао Москву за умешаност у смрт турских војника, али Русија одбацује те наводе.

Почетком марта, председници Русије и Турске Владимир Путин и Ердоган склопили су споразум према којем је у зони Идлиба на снази примирје.

Сиријски председник Башар ал-Асад касније је рекао да, ако америчка и турска војска не напусте земљу, Дамаск би могао употребити силу.

Разлог руско-турских преговора било је нагло погоршање ситуације у Идлибу, где је у јануару почела масовна офанзива сиријске војске на положаје наоружане опозиције и терориста.

Владине снаге заузеле су готово половину зоне деескалације Идлиба и иза себе оставиле бројне турске посматрачке положаје.

Након тога, Анкара је нагло повећала свој војни контингент у региону и покренула операцију „Пролећни штит“ за потискивање сиријских трупа. Турску подржавају и милитанти који су јој одани.

 

Извор: Webtribune.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ