Свет

ЈЕЗИВО! Ево зашто људи у Италији масовно умиру: Коронавирус је…

Када су пре нешто мање од два и по месеца из Кине почели да пристижу подаци о првим смртним случајевима узрокованима досад непознатим вирусом, иако није било панике каква влада сада, међу стручном јавношћу се могла осетити.

Непознати вирус вероватно је најгора ноћна мора свих епидемиолога. У јеку епидемије у Вухану подаци су у појединим данима деловали катастрофално: више од 10% људи је умирало, а иако је WHO од почетка хвалио кинеске напоре сузбијања вируса и податке које им достављају, увек је постојало зрно сумње: шта ако нису до краја истинити? Шта ако је вирус заправо опаснији него што се чини?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Показало се да Европом влада исти сој вируса, није мутирао, а смртност се, барем оквирно, подударала с подацима из Вухана. Кинеске бројке су биле прецизне, почетком фебруара научници су имали прилично добру слику против чега се боримо.

Људи у Италији су почели да умиру. И од тада нису стали. Данас се навршава тачно месец дана од прве смрти, а само јуче је умрло 627 људи. Више од десет дана након проглашења потпуног карантина, Италијани умиру у рекордним бројевима. Ствари су до сада требале да се смире, зар нису?

Разлози су, наравно, комплексни. Један део кривице лежи у тромој реакцији система и чињеници да су дозволили да епидемија букне у најосјетљивијем делу друштва – болницама и амбулантама. Штавише, земље попут Кине (изузев првог жаришта у Вухану), Сингапура и Немачке смртност су задржале на релативно ниским дистанцама. Сви они имају исти коронавирус који хара популацијом, али Италијани од њега умиру највише. Зашто?

Узмимо за пример Италију и Немачку. Земље у којима је први случај заразе забележен готово на исти датум, у Немачкој чак неколико дана раније. На графиконима можете видети како је растао број случајева у обе државе, а кад погледамо укупан број долазимо до можда и најважнијег разлога због којег је смртност у Италији 8,5%, а у Немачкој 0,18. У истом периоду Италијани су дозволили да се вирус прошири на више од двоструко више грађана него Немци. По службеној статистици, а стварно стање је још горе, у Италији је 27 хиљада оболелих више него у земљи из које је болест потекла.

Немојте мислити да одлуке о потпуној обустави друштвене и економске активности које су светске Владе донеле биле једноставне. Невероватно је тешко одвагати да ли желимо да рескирамо животе старијих суграђана, а заузврат радно активно становништво спасити од потенцијално дугогодишње рецесије или спашавати животе, а онда бринути о економији. И у једном и у другом случају људи ће умирати, сада од вируса, касније од сиромаштва и пропратних болести узрокованих стресом због немаштине, неплаћених рата кредита, изгубљених послова и некретнина.

Оно што је важно – на коју год стратегију се одлучили, а свет је готово уједињен да се прво спашавају животи, онда размишља о економији, треба је изнети до краја. Тек тада та ужасно тешка одлука има смисла, а најгоре што можемо да направимо је ово на што су се одлучили Италијани.

У потпуном карантину уништили су економију, а истовремено немају никакве бенефите од те одлуке јер грађани масовно игноришу карантин. Према подацима телекома и до 60% њих крши правила и свакодневно излазе из домова. Уз такво понашање добиће и тренутну смрт од вируса и накнадну смрт од девастиране економије, а читаво ванредно стање ће се продужити месецима дуже него што би требало.

Италијани не умиру због вируса, или углавном не умиру због вируса, и то је апсолутно најважнија лекција коју морамо запамтити гледајући ове грозоморне бројке, видеа и фотографије из Ломбардије и припремајући се за властити карантин.

Умиру због мањка дисциплине и друштвене одговорности, класичног медитеранског приступа који је у нормалним околностима бескрајно шармантан, а у овим ванредним бескрајно опасан.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ