Србија

КОН ШОКИРАО! Очекује нас пораст броја оболелих у Србији! Не можемо више да пратимо…

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да број од 222 заражена показује да креће нагли пораст оболелих.

– То је свакако нешто што указује да ће се овакав тренд наставити. Када је тако велики број не можемо више да пратимо контакте. До данас смо имали 97 посто које смо могли да исратимо, сада ће то постати немогуће – рекао је др Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже, основни разлог за ово је улаз 318.000 људи са заражених подручја, које је како каже, тешко било испратити.

– Прво се испитују сви контакти, треба их све пронаћи. Они су могли доћи у инкубацију пре него што је уведена забрана кретања. Ове мере су више него неопходне у оваквој ситуацији – рекао је др Кон.

Он је подржао све што је власт Србије преузела.

– Ово су чињенице и сада морамо да делујемо што је брже могуће. Изгубили смо дане и сада улазимо у јасно убрзање. Видећемо колико је вредело ово што смо до сада добили. Да нисмо спровели ово све, ишло би неупоредиво брже – рекао је др Кон.

Како каже, и даље ће пратити ток криве, али додаје да није реално очекивати да нагло застане.

– Питање је даље колико ћемо моћи да пратимо на даље контакте. Ако немате потпуну сарадњу свих који су у томе, једноставно нисте у могућности да обављате све што треба, а у циљу заштите здравственог система – рекао је др Кон.

Према његовим речима, у разговору са Кинезима виде у којој су мери они савладали то.

– Они када су чули за тих 318.000 рекли су да је то сад готово немогуће испратити. Потребно је да се сви ти људи придржавају самоизолације – рекао је др Кон.

Он је поручио да се сада мора размотрити нов начин рада и истраживања случајева обољевања код нас.

– Појавиће се случајеви који немају никакве везе са путовањем. Очигледно да расте број захтева за тестовима. Надам се да ће то бити могуће, морамо се уклапати у све што имамо – рекао је др Кон.

Како каже, екстремно је значајно чување здравља здравствених радника.

– Сваки здравствени радник нам је екстремно значајан. Да га сачувамо и због тога су уведене све ове мере. Молим грађане да разумеју да је то неопходно – рекао је др Кон.

Према његовим речима, пробаћемо да пратимо савете Кинеза.

– Имали смо инспиративне разговоре, састали смо се на кризном штабу, а затим и на Институту Батут -рекао је др Кон и додао да уколико неко има симптоме и тегобе да се јави на неки од бројева телефона и пријави исте.

Др Кон је рекао да је у току интензивна дискусија са стручњацима из Кине, и да они приклупљају податке и сагледавају наше капацитете у вези са целом ситуацијом.

– Биће само доброг од свега тога и надам се да ћемо у наредним данима наћи сву снагу која нам је потребна – рекао је др Кон.

 

Извор: Srbijadanas.com/Pink.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ