Србија

КОН: Наредне две недеље најтеже а у трећој следи пораст или…

„Ми имамо ситуацију која је прилично задовољавајућа у укупно незадовољавајућој ситуацији. Улазимо у четврту недељу, ако се упоредимо са ситуацијом каква је била у Италији у том дану, имамо око десет пута мање активност“, казао је на данашњој прес конференцији епидемиолог Предраг Кон.

Он је истакао да су пред нама две недеље које очекујемо као најтеже до сада, а за „трећу недељу још не можемо знати тачно, или ће се наставити пораст или ће доћи до заравњања“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Србији је до данас до 15 часова регистровано укупно 528 заражених и укупно осам смртних случајева.

Од последњег извештаја до 15 часова 27. марта 2020. године тестирани су узорци 259 особа од којих је 71 позитивно и 188 негативно на нови корона вирус. Од потврђеног 71 случаја, њих 48 је хоспитализовано.

До данас је у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 1.715 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

– У току данашњег дана, односно од претходног обраћања, укупан број тестираних 259 од чега су 17 особе биле позитивне. Укупан број хоспитализованих износио је 48. Од почетка, укупан број тестираних особа био је 1715 а укупан број потврђених 528. Нажалост, десио се још један смртни исход који се може довести у конекцију са корона вирусом ткао да је укупан број преминулих осам. Смртност од ове болести је 1,52 одсто. Такође, од почетка, од укупног броја пацијената код којих је потврђено присуство инфекције њих 42 је означено као здраво јер су имали двоструки негативан налаза на корона вирус.

У 35 градова наше земље регистрована појава вируса, највише оболелих у Београду 219, Ваљево 45, Ћуприја 41, Ниш 40, Крушевац 14, Кг 14, Чачак 11. У осталим градовима су забележени појединачни једноцифрених случајева. Закључно са 12 сати данас, укупан број 45 на респиратору, 11 на Инфективној клиници, троје у КЦ Ниш, пет у КЦВ, пет КЦ КГ, 5 мишовић Београд, Клиника за пулмологију један – каже заменица директора Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић.

Ситуација задовољавајућа

– Ми имамо ситуацију која је прилично задовољавајућа у укупно незадовољавајућој ситуацији. Улазимо у четврту недељу, ако се упоредимо са ситуацијом каква је била у Италији у том дану, имамо око десет пута мање активности. Ако се поредимо са Вуханом, ту смо негде, није нешто драматично боље. У сваком случају, још имамо нижи интензитет активности, троструко нижи него што је био њихов максимум, али ми тај максимум нисмо достигли. – рекао је Кон.

Он је додао да то значи да је потребна гвоздена дисциплина.

– Бар у Београду се тачно види да су и текако ове мере забране кретања показале као корисне. Са трећом недељом, у свим узрастима осим у једном, долази до смањења обољевања. Јасно се може видети ефикасност мера које су спроведене и сада када се очекује највећи интензитет активности вируса очекујемо да се виде мере које су се спровеле – каже Кон.

– Урадили смо добар посао, наредне две недеље су за очекивање да порасте број оболелих иако је мала шанса да се то не деси у нашој популацији, досадашњи ток кретања нам говори да и те како имамо епидемију под контрола. Ситуација се мења у сатима и врло лако се може отети контроли. Уколико заиста будемо имали гвоздену вољу и жељу да преузмемо одгворност, можда можемо да будемо пример да не мора доћи до толиког скока као што то показује литература – казала је епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

Она каже да се види да су све предузете мере дале ефекте, те да су подаци задовољавају, мада напомиње да се ситуација мења из сата у сат.

– Улазимо у период када се очекује већи пораст оболелих али је и даље кључ у нашем понашању и сада је право време да покажемо одлучност, одговорност у целој нашој популацијии – каже заменица директора Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић

Кисић Тепавчевић: Спремамо се за најгори сценарио

– Наш здравствени систем се припрема за најгори сценарио какав је захватио неке земље. И даље се надамо и прижељкујемо да капацитети за које смо спремни неће требати. Када је у питању случај из Шапца, још немамо потврђен податак о инфекцији, али смо добили да се радило о хроничном болеснику и чим добијемо информације бићете благовремено обавештени – каже Кисић Тепавчевић.

Принцип организације здравственог система је исти, уколико се деси да је здравствени радник оболео процедура са таквом особом је иста као и за све грађане наше земље, истичу стручњаци.

– Трудимо се да ова инфекција не уђе у здравствени систем јер се показало да може имати лоше последице на ток епидемије као што се десило у Италији. Када је у питању организација различитих врста смештаја, све се организује као у главном граду – каже докторка Кисић Тепавчевић.

„Код више од 90 одсто оболелих потврђена и хронична обољења“

На питање колико од 528 заражених су хронични болесници, докторка Кисић Тепавчевић каже да досадашња структура обољевања је показала да је правило да нико није безбедан када је у питању ова инфекција и да смо сви осетљиви.

– У читавој популацији оболелих имамо потврђен случај инфекције код труднице, новорођенчади, један широк спектар. Када смо рекли да смо потврдили случај код труднице важно је напоменути да су они тестирани да су имали близак контакт са особама које су заражене, а не зато што су имали симптоме. И овде се може установити правило које се односи на све вирусне инфекције, да обољевају особе које имају хроничне обољења, код више од 90 одсто тестираних су потврђена и хронична обољења попут шећерне болести и обољења срца, а често и једно и друго – каже Кисић Тепавчевић додајући да су ово најосетљивије особе.

– Када је у питању вакцинације, имамо недвосмислен став да она не сме да се прекине јер бисмо врло брзо имали појаву епидемије болести које су једнако опасне као и корона вирус. Видимо да јесте у овом моменту смањен одзив за вакцинацију, што јесте за очекивати – каже Кисић Тепавчевић.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ