Србија

ВУЧИЋ АПЕЛУЈЕ: За седам дана имаћемо 1.000 заражених дневно, молим вас да…

Председник Србије Александар Вучић упозорио је данас да би у Србији, уколико грађани не буду дисциплиновани, већ за недељу дана могло да буде и по 1.000 заражених дневно и да би постојао велики проблем где сместити те пацијенте.

– Имајући у виду наше могућности, добро се боримо. Лекари су чудесни и медицинске сестре су дивне и бескрајно им хвала. Само ми нисмо довољно дисциплиновни, надам се да ћемо бити – поручио је Вучић и замолио људе да остану код куће.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање новинара како коментарише то што Швајцарска има отприлике исти број становника као Србија, али око 200 мртвих и више од 12.000 заражених, док наша земља има 528 заражених и осам умрлих и да ли смо спремни за најгори сценарио, Вучић је рекао да то није за поређење пошто је „жариште“ кризе у Швајцарској кренуло раније.

Председник Србије је упозорио да то долази и код нас и запитао где ћемо сместити све заражене.

– Питам где мислите да сместимо све ако будемо имали 500 или 1.000 заразених у једном дану, у коју болницу? Једино ВМА има капацаитет од 1.000 постеља, али то је само за један дан. За седам дана ћемо имати 1.000 заражених у једном дану.

Додао је да је слушао злураде коментаре од оних чији су се здравствени системи показали много лошије него наш, као и да ће о томе говорити када прође ова криза.

– Срећан сам што ми себе не прецењујемо, а друге не потцењујемо – додао је Вучић.

View this post on Instagram

"Zamolio bih naš narod da ostane u kućama. Da bismo mogli da preživimo! To je jedini način da sačuvate sebe i svoje najbliže. Država je uradila sve, ali i dalje se borimo. Mnogo mašina smo nabavili i još mnogo čekamo. Respiratori na kraju znače život. Mi smo imali sreću da sa kineskom Vladom imamo prijateljske odnose i da dobijemo prioritet. Ostanite kod kuće. Sve ovo činimo za vaše dobro. Posle života ljudi koji su nam najvažniji, od ključnog značaja za našu zemlju je i ekonomija, zato u nedelju predstavljamo program i efekte ekonomskih mera. Mislim da smo napravili ozbiljan program. Nismo žurili, doneli smo ozbiljne mere. Mi nismo i ne razmišljamo o smanjivanju plata i penzija." – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i premijerka @anabrnabic obratili su se naciji nakon sastanka oba krizna štaba – za suzbijanje koronavirusa, kao i za otklanjanje posledica po privredu. #COVID19

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

На констацију да је у понедељак рекао да се одбројавају 28 дана, и питање где смо од изјаве да ће гробља бити пуна, Вучић је подсетио да му је тада било постављено питање новинара шта мисли о идеји појединих опозиционих политичара да се пензионери шетају после подне.

– Ја сам рекао, одговарајући на то питање, да би нам гробља била препуна. Замислите 1.780.000 пензионера на улицама, то би значило да би десетине хиљаде њих изгубили. И гробља би бла препуна, не би било довољно ни оволико нових да сахранимо све те људе. То је био одговор на питање, а не прогноза – подвукао је он.

Вучић је казао да би била пуна гробља да неко послуша такву иницјиативу, али срећом и нада се да нико не жели да чује, а камоли да послуша тако нешто.

– У овом тренутку смо на 28 дана, када треба да се боримо и да издржимо тих 28 дана – указао је он.

Указао је да није позвао др Горан Стевановића ниједном ни за једног посебног пацијента.

– Нећу да говорим колико блиских људи из детињства лежи у болници, неки су и на респираторима. Неки од њих су и од основача партије коју водим. Никада нисма позвао јер је за мене сваки пацијент исти – нагласио је Вучић.

Говорећи о грађанима, поручио је да их не моли да буду дисциплиновани зато што жели неком лоше већ што жели да разумеју да се власти боре за њихове животе.

– Направили смо најбољи економски план, њиме смо подигли земљу после невиђене пљачке, дигли смо је да буде међу прве три земље по стопи раста. Када кренуло добро земљи корона је дошла, али ћемо још брже, после короне, покренути економију земље јер имамо добре мере. Али дајте да сачувамо сада животе – нагласио је он.

– Када видите извртање речи добро се сетите шта сам рекао – додао је он.

Вучић је казао да су прогнозе његовог тима увек најпесимистичкије, јер види недисциплину и апеловао на пензионере да буду најдисциплиновамији јер су они најугроженији.

– Боримо се даноноћно. Могли смо да дигнемо руке. Изиграм лошег полицајца јер знам да нема ког другог, јер сви желе да се пише да делују умуријуће. Држава је свој посао направила. Шта ћете да ми кажете када има три пута више респиратора него пре 10 година? Две болнице смо обновили, да то нисмо не бисмо имали шансу у овом тренутку. Трудимо се и боримо да бисмо сачували животе људи, јер смо потпуно самоуверени да ћемо економију покренути брже од других упркос коментарима понеких – указао је он.

Вучић је истакао да не воли дебату о животу људи, а да по питању економије грађани одлично разумеју ко може да направи програме и све спроведе у дело.

Апеловао је на пензионере да не излазе ни недељом ако не морају. Најавио је да неће бити средом и петом од 20 до 22 часа омогућена куповина, како су неке продавнице тражиле за пензионере.

– Не желимо да вас видимо на улицама сада, већ здраве за месец дана или нешто дузе. Не да правимо мртвачнице у шаторима, као Њујорк и западна Европа – истакао је он.

Што се Сајма тиче, рекао је да је то део здравственог система, који је много савременији него болница у Мадриду, Њујорку.

– Да ли мислите да имамо 10.000 места за корону. Нема ниједна земља у свету. Али ми ћемо моћи да то урадимо – подвукао је он.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ