Србија

УДАРНА ВЕСТ! Огласио се доктор Кон: Сви на респиратору су животно угрожени

Ми се сад налазимо на стрмом успону епидемије, а са мерама социјалног дистанцирања, та стрмост неће бити таква, али је по природном току четврта, пета недеља су недеље кад се долази до максимума, евентуално шеста, у нашем случају највероватније шеста – рекао је Предраг Кон.

У наредне две недеље је јако битно да епидемију успоримо, да буде што мање нових контаката који ће се реализовати у заразу јер то може довести до нових обољења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Успех је да буде што мање преминулих и што мање особа на респиратору. Прекјуче смо имали 25 на респиратору, јуче 45. Почиње пораст појаве тешких случајева, који не морају одмах бити тешки, прво припадају средњим, па онда долази до погоршања петог-шестог дана. Већ сада имамо нове кандидате који су за респиратор – рекао је др Предраг Кон.

У Београду је 55 посто на респиратору у узрасту између 25 и 65 година. Старијих од 80 година имали смо двоје на респиратору, од којих је један пацијент умро.

Јако је битно нагласити да у овој ситуацији од стране деце с било каквом респиратно инфекцијом није прихватљива, тешко је, али је корисно.

Сви на респираторима су животно угрожени, то зависи од тога да ли су правовремено стављени, од животна доб и од тога да ли болују од хроничне болести.

Ако су старији од 80, ризик је преко 15 посто, код оболелих од дијабетеса је ризик већи, а код младих на респиратору је ризик знатно мањи.

Нама је циљ да старијих буде што мање у ситуацији да буде заражено, зато се те мере морају најинтензивније спроводити.

– Спречили смо контакте са старијим, у Београду је 65 одсто у узрасту између 25 и 55, то је изнад 60 година 20 и нешто више одсто. Старијих од 80 година имали смо само двоје на респиратору од којих је једна особа умрла – рекао је Кон.

 

Извор: Srbijadanas.com/ Телеграф.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ