Свет

СТРУЧЊАЦИ ИЗНЕЛИ СВОЈ СТАВ! Тотална изолација до јуна: Ево о чему се ради

Број заражених у Великој Британији би са лакоћом за само два месеца могао достићи цифру од 1.614.505.

Велика Британија мора остати у тоталној изолацији до јуна како би на прави начин спречила ескалацију смртоносног корона вируса и социјално дистанцирање ко је би могло да траје месецима, упозорио је високи здравствени шеф.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Број корона вирусних случајева у земљи смањио се јуче за 260 до 1.019, у најгорем дану с којим се земља суочила. Укупно 17.089 људи је позитивно на корона вирус.

Премијер, који се самоизоловао након што утврђено да је позитиван на ЦОВИД-19, рекао је у суботу да ће се ствари пре погоршати него поправити, уколико се грађани не буду придржавали мера самоизолације и тиме спречили потенцијално ново ширење вируса.

Према подацима високих представника владе Велике Британије, корона вирус би могао достићи врхунац у априлу са око 5.700 смртних случајева. Али професор Неил Фергусон рекао је да ће Британци морати да остану у затвореном простору читава три месеца.

– Морамо да задржимо овај начин понашања, односно да поштујемо мере самоизолације током значајног периода – вероватно до краја маја, можда чак и почетком јуна. Мај је оптимистичан – саопштио је водец́и саветник за епидемиологију владе.

Британске власти одбијају да причају о томе колико дуго ће постојати строге мере којима се ограничавају животи људи и наводе да неће оклевати у примени строжих правила уколико то буде било потребно.

Влада Британије наводи да уколико се становници буду придржавали законских смерница, да се онда целокупна ситуација може завршити брже него што је то предвиђено.

Да би покушала да осигура ефикасност изолације својих грађана, Влада троши приближно 5,8 милиона фунти на писма која ће слетети на прагове од 30 милиона и у којима се наводе владини савети после велике забуне у јавности.

Хиљаде пензионисаних лекара и медицинских сестара враћају се у Здравствени Сервис – а стотине хиљада грађана волонтирају како би помогли најугроженијима.

– Зато вас, у овом тренутку националне ванредне ситуације, молим да останете код куће, заштитите Здравствени Сервис и спасите животе – поручује професор Неил Фергусон.

Иначе паника је захватила нацију јер је откривено да је данашњи укупни број смртних случајева 34 посто виши од јучерашњег и да је то највећи дневни пораст од 18. марта, када је укупан број порастао са 71 на 104.

Међутим, дошло је до незнатног побољшања дневне стопе нових случајева. Још код 2.510 пацијената је дијагностикован вирус што је пад од 411 на 2921 новог дијагностикованог јуче.

Није јасно да ли је овај пад нових случајева резултат мера друштвеног дистанцирања или зато што се на вирус тестира мање људи.

Смртоносни вирус се и даље шири широм земље експоненцијалном брзином – требало је само 13 дана да број умрлих пређе са једног на више од 100, а требало је само додатних 10 дана да укупан број пређе са 100 на више од 1.000.

Свеукупно, број потврђених случајева у Великој Британији износи 17,089. Али пре само недељу дана, укупан је почео да бледи у поређењу са 5.018 случајева.

Премијер Борис Џонсон оптужен је да није поштовао наведена правила друштвене дистанце и самоизолације. Владини саветници упозоравају да би могле да буду предузете и оштрије мере друштвеног дистанцирања ако се даље ширење корона вируса не заустави.

Дошло је до тога да би прави број особа заражених коронавирусом у Великој Британији могао бити и до 1,6 милиона, а више од половине случајева је изван Лондона, показују анализе стручњака из здравствене заштите, док са предвиђеном дневном стопом раста од 20 процената, та бројка сада може износити 2,8 милиона људи.

Еџ Хелт, британска компанија за анализу података о здравственој заштити, открила је да, иако је званична бројка случајева корона вируса 26. марта била 10.000, тачна процена ове компаније за инфекције у Великој Британији износи 1.614.505.

Трудимо се да се и код нас не појави италијански сценарио, заиста трудимо се да број мртвих држимо испод 20.000 – поручују британске власти.

С обзиром на то да широко распрострањено тестирање још није доступно у Британији и да се брисеви дају само онима у болници и критичном особљу, могло би бити на хиљаде оних који имају ковид-19 а који нису свесни тога, указује студија. Они са блажим симптомима који нису примљени у болницу такође се не евидентирају у званичним подацима.

Иначе због читаве настале ситуације Даунинг Стрит наговештава да ће министар спољних послова Доминик Раб добити узде ако господин Џонсон буде онеспособљен.

Укупно 63 одсто становништва мисли да су правила о социјалном дистанцирању уведена прекасно.

По питању контроверзног питања тестирања, 83 процента сматра да лекарима и медицинским сестрама треба дати предност, онда 19 процената сматра да високим политичарима треба дати приоритет – а само 15 процената сматра да би предност требало датиКраљевској породици.

Иначе апсолутни приоритет британских власти јесте јачање ланца снабевања, а то подразумева пре свега добијање више од 170 милиона маски највишег нивоа које треба ускоро да стигну, као 40 милиона рукавица, 25 милиона маски за лице и 30 милиона заштитних кецеља.

 

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ