Здравље

ДОКТОРКА УПОЗОРИЛА СРБЕ! Ако вас кожа сврби, одмах се јавите лекару: Иза свега може да се крије нешто веома опасно

Фото: Pixabay.com

Када грађани позову Хитну помоћ важно је да дају детаљан опис тегоба и не треба да се чуде када их лекари питају да ли осећају свраб.

Иако грађани желе углавном сами да описују своје тегобе, веома је важно да прате питања лекара, а често је међу питањима и да ли осећају свраб.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Докторка Данијела Јефтић из Хитне помоћи истиче да постоји свраб који грађани не треба да пренебрегну.

„Мимо свраба код алергије, мимо свраба који се јавља код дијабетичара који може да буде прво упозорење, мимо свраба код херпеса или код склерозе мултиплекс као иритација нерва или када смо нервозни – постоји нешто што се зове системски свраб“, наводи Јефтићева.

Објашњава да системски свраб последица читавог унутрашњег стања где кожа као наш највећи орган даје сигнал и те сигнале треба да пратимо.

„Може да упозори на рад бубрега, такозвани уремински свраб, свраб који се јавља после тога код болесника на дијализи, на болести јетре и на болести крви – као што су лимфоми и хроничне леукемије, а такође свраб се јавља и код неких других малигнитета, код тумора мозга и код повреда главе“, каже Јефтићева.

Указала је да је током ноћи било доста позива дијабетичара најчешће због хипогликемије и саветовала их да у том случају ставе мед дуж унутрашње стране доње усне и образа, јер преко слузнице се ресорбује скоро истом брзином као да је дата венска ињекција.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ