Свет

ВЕЛИКИ КОРОНА-СКАНДАЛ! Крећу у проверу центара за тестирање на опаки вирус због преваре широких размера!

Поједини немачки медији открили су превару која се спроводила у приватним центрима за тестирање на коронавирус, што је подстакло надлежне службе да покрену опсежну истрагу о лажирању података.

Нови корона-скандал тресе Немачку након што су се у медијима појавили написи да су поједини центри за тестирање на коронавирус лажирали податке о броју заражених, због чега је покренута опсежна истрага.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, у појединим медијима (WDR, NDR и новине Süddeutsche Zeitung) у Немачкој појавила се информација да су приватни центри отварани по баровима, кафићима и другим локацијама, где су Немци могли да се тестирају на присуство короне у било ком тренутку, пријавили много већи број инфекција вирусом него што су заиста на дневном нивоу имали пацијената.

– Челници центара, који су се протеклих недеља отворили као део брзоширеће мреже, биће подвргнути строжим контролама, а цене које наплаћују биће смањене – речено је кратко из владе канцеларке Ангеле Меркел, док је јавни тужилац из града Бохума на западу земље открио како су два мушкарца већ ухапшена због преваре.

– Челници центара за тестирање моћи ће да наплаћују осам евра за узимање бриса, а не као досад 15, односно 12 евра колико наплаћују медицинске и друге установе – навели су немачки медији и истакли како ће држава и локалне власти проверавати на лицу места како би се уверили да се приватна тестна места држе стандарда и да су поуздана.

Осим тога, сви пружатељи услуга тестирања мораће да се прикључе на апликацију која бележи број заражених, како би се резултати тестирања и тамо могли да се прикажу.

Подсетимо, од почетка пандемије коронавируса Немачка је неколико пута била у жижи због различитих скандала, а један од највећих је „експлодирао“ када је откривено да су поједини високи функционери склапали уносне уговоре за набавку епидемиолошке опреме, намештали тендере и тако згрнули на десетине хиљада евра у сопствене џепове.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ