Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Ако имате ове симптоме, одмах идите код лекара! Заражени комарци регистровани у Србији

Фото: Pixabay.com

Комарци заражени вирусом Западног Нила регистровани су у Србији, епидемиолог открива какве симптоме зараза изазива код људи.

У нашој земљи регистровани су комарци заражени вирусом Западног Нила, који уједом могу да пренесу на људе. Епидемиолог из Института „Батут“ прим. др Виолета Ракић је за РТС рекла да за сада нема регистрованих случајева обољења међу људима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У нашој популацији нема регистрованих случајева обољења грознице Западног Нила. Ово обољење има сезонски карактер и најчешће се први случајеви региструју у другој половини јула, највећи број се региструје у августу“.

Она је навела и мере којих треба да се придржавамо како бисмо се заштитили.

– Мере које треба примењивати су опште познате – избегавање подручја у којима је активност комараца појачана, то су шуме, језера, реке, мочваре, језера, поготово увече и у зору. Ако боравимо у таквим пределима неопходна је одећа дугих рукава и ногавица која је комотна, светле боје, а на откривеним деловима тела користити репеленте – каже др Виолета Ракић.

Епидемиолошкиња је саопштила и који симптоми треба да вас одведу код лекара.

„Ово обољење код великог процента инфицираних протиче без икаквих симптома, код око 80 одсто људи. Међутим, код мање од 20 одсто могу да се јаве благи симптоми и знаци, који подсећају на обољење слично грипу – нагло повишена телесна температура, болови у зглобовима и мишићима, умор, замор. Код јако малог процента, мање од један одсто, могу да се јаве тешке форме овог обољења – менингоенцефалитис, менингитис и енцефалитис, који у појединим случајевима доводе до неуроинвазивног обољења, које се огледа у наглом губитку свести, коми, ступору, малаксалости, и то су стања када је неопходно јавити се лекару“.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Република.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ