Србија

УДАРНА ВЕСТ! Кфор дигао нове барикаде: Албанци кренули на Дечане!

Изградња пута Дечани-Плав и даље представља изазов за општинске власти, али и за саме грађане Дечана, због ситуације са манастиром Високи Дечани.

Овај проблем је додатно повећан постављањем нових барикада које је Кфор поставио пре пар дана у близини манастира, пише Газета експрес.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Таква акција изазвала је реакцију грађана Дечана који су рекли да „ове барикаде одражавају несигурност, политички притисак и препреке развоју нормалног живота на овим просторима“.

Из Кфора поручују да су нове барикаде постављене у сврху заштите манастира Високи Дечани.

„Радови су блокирани, јер нису поштовани услови договорени у фази пројектовања за извођење радова од стране компаније извођача, посебно у погледу поштовања Закона о посебним заштићеним подручјима (Закон 03 / Л-039, члан 6) који гарантује заштиту манастира, цркава и других српских православних верских објеката, као и историјских и културних места од посебног значаја за српску заједницу, као и друге заједнице на Косову. Овај закон има за циљ заштиту од било каквог развоја или активности која може оштетити историјски, културни, архитектонски или археолошки контекст, природно окружење или визуелно естетско окружење“, наводе из Кфора.

Они додају да ће се радови у овој области наставити након решавања техничких проблема.

„Радови ће се сигурно наставити чим се реше технички проблеми. Све локације верског и културног наслеђа вредне су за све људе на Косову и сви би требало да допринесу њиховом очувању“, стоји у изјави Кфора.

Градоначелник Дечана Башким Рамосај рекао је да је обавештен о постављању нових барикада у близини манастира, али да он и даље инсистира да се барикаде у потпуности уклоне.

„Одувек сам инсистирао да ми се ове барикаде у потпуности уклоне. Пре неколико дана дошли су у канцеларију и обавестили ме да ће уклонити бетонске пирамиде какве су биле пре, али због ситуације и контекста са манастиром рекли су ми да их не могу уклонити у потпуности и да ће поставити неке барикаде нове од дрвета, где је речено да ће садити цвеће“, рекао је Рамосај.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ