Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Држава спрема нову помоћ грађанима, али постоји један услов

Ускоро ће бити расписан јавни позив за субвенције за постављање соларних панела за производњу електричне енергије.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић најавила је недавно да ће крајем августа или најкасније у првим данима септембра Министарство расписати поменути јавни позив за субвенционисање уградње соларних панела.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Што се тиче соларних панела, то је први пут да смо направили услов за тако нешто и у закону. Оно што је важно за соларне панеле – смањили смо све могуће процедуре постављања соларних панела и њиховог везивања на мрежу“, казала је недавно министарка.

Подсетила је да постоје само четири корака која домаћинства треба да ураде да би могла да прикључе своје панеле на мрежу, а о чему је наш портал већ писао.

„Јавни позив за субвенције ће омогућити ту прву, фиксну ствар да покушате да решите, а то је да смањите трошкове постављања самих соларних панела, јер колико год цене биле ниже у односу на пре пет, шест или седам година, потребна је помоћ људима да масовније крену у постављање соларних панела на своје кровове“, закључила је Михајловићева.

Исти модел као за замену столарије

Како наводе из Министарства, спровођење јавног позива предвиђа се према моделу финансирања који се примењује за суфинансирање столарије.

„За доделу средстава грађанима предвиђен је механизам да се средства доделјују у сарадњи и уз суфинансирање јединица локалне самоуправе преко привредних субјеката. Примењиваће се истоветан модел као и за замену столарије. Грађани ће на јавни позив моћи да конкуришу уз профактуру изабраних привредних субјеката. Министарство и јединице локалне самоуправе обезбедиће до 25% подстицаја, а грађани ће учествовати са најмање 50% сопствених средстава“, поручују из ове институције за Б92.нет.

Подсетимо, пројекат замене столарије почео је јавним позивом јединицама локалне самоуправе да се пријаве за средства Министарства и одреде колико ће сопствених средстава издвојити за његову реализацију, након чега је објављен списак места које ће учествовати. Да ли је Ваша општина или град у њима, проверите у посебном тексту.

Након тога организује се конкурс за фирме које ће изводити радове, а на крају следи склапање уговора са грађанима који ће, како је најављено, локалним самоуправама доставити формулар са предрачуном фирме са листе извођача радова у коме ће се видети колико ће коштати извођење радова.

„Након предаје формулара, комисије ће изаћи на терен и извршити процену радова. Ако све буде у реду, утврдиће се ранг листа“, казао је раније државни секретар у Министарству рударства и енергетике Зоран Лакићевић.

Коме ће се додељивати средства?

Из Министарства истичу да ће субвенције за соларне панеле бити доделјиване само грађанима који буду користили концепт купца-произвођача.

„Иако је увођење овог концепта подстицајна мера сама по себи јер омогућава да се инвестиција врати у периоду од 8 до 10 година, а након тога производња електричне енергије постаје бесплатна, Министарство је донелео одлуку да инвестиционо подржи прве купце-произвођаче како би овај концепт што пре заживео“, кажу за наш портал.

Други назив за купца-произвођача је прозјумер (енг. просумер, настало од речи продуцер=произвођач и цонсумер=потрошач), а како је Б92.нет већ писао, грађани Србије моћи ће да постану прозумери након доношења Уредбе о купцу-произвођачу.

„Она ће се, према плану министарства, донети крајем јула“, поручили су скоро из Министарства рударства и енергетике.

Прозјумери ће, према њиховим тврдањама, склапати уговор са снабдевачем, који се бави продајом електричне енергије. Ако је купац – произвођач у категорији домаћинство, са снабдевачем ће закључивати уговор о потпуном снабдевању са нето мерењем.

„Нето мерење је процес у оквиру којег купац-произвођач, као власник постројења, производи електричну енергију за своје потребе. При томе се вишак произведене електричне енергије испоручује у дистрибутивну мрежу, а у случају када нема доволјно сопствене производње, потрошач повлачи енергију из мреже. Електрична енергија која је испоручена у мрежу у току једног обрачунског периода (једног месеца) може се користити у току наредног обрачунског периода (другог месеца)“, појаснили су наши саговорници.

Из министарства напомињу да је оператор дистрибутивне мреже на коју се приклјучују објекти купаца-произвођача из категорије домаћинстава дужан да обезбеди техничке услове за обрачунско мерење и мерно место у складу са Законом о енергетици.

„Једна од најзначајнијих предности концепта купац-произвођач јесте могућност да грађани енергију из својих електрана ‘складиште’ у електроенергетском систему Србије. Наиме, концептом купац-произвођач омогућено је да грађани испоруче у мрежу енергију у тренутку када електрана највише производи – код соларних панела то је најчешће период дана када је већина грађна на послу – а да ту енергију потроши онда када му је заиста потребна“, истакли су.

Уколико не би постојао овај концепт, грађани би морали да уложе средства за складиштење енергије која се производи у тренутку када се не троши, да би могли одложено да је користе.

„Грађани, осим тога што могу да остваре додатне приходе, односно смање трошкове за енергију, постају активни учесници на тржишту електричне енергије који самостално доносе одлуке на основу производње, потрошње и ускладиштене електричне енергије. Шире гледано, уградњом соларних панела грађани доприносе широј друштвеној заједници, јер се већим коришћењем ОИЕ (обновљиви извори енергије) доприноси очувању животне средине и смањују губици у мрежи“, оценили су.

Зато је, закључују у министарству, неопходно подизање зелени свести грађана континуираном едукацијом о значају ОИЕ и њиховој могућности да се укључе у зелену транзицију.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ