Србија

НАЈНОВИЈА ПРОГНОЗА ПРОФЕСОРА КОЧОВИЋА НЕ УЛИВА НАДУ: Почео је четврти талас

Мада смо се радовали лету 2021. године, као и томе да ћемо, када је корона вирус у питању, бити „мирни“ све до јесени, четврти талас епидемије је, како упозоравају стручњаци, већ почео.

Проф. Петар Кочовић, стручњак за информационе технологије, који заједно са својим тимом, месецима уназад даје прогнозе о кретању епидемије на основу прорачуна базираног на Гаусовој кривој, објашњава колико је ситуација озбиљна и шта можемо очекивати у наредном периоду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Четврти талас у Србији је кренуо 2. јула и тек смо на почетку. У овом тренутку је тешко предвидети како ће се ситуација одвијати, јер је, да би се направио прорачун, потребно да прође 25, 26 дана. Оно што се сада види је да је овај талас јако благ у односу на претходна три, тачније – најблажи је. Прецизно, број заражених у претходних 10 дана је порастао 20 одсто, али је, у односу на претходне таласе, то мали број. Раније је растао много више и стрмије – објашњава проф. Кочовић.

Међутим, он наглашава да се то врло лако може променити. И у другим европским земљама се дешавало да дође до наглог скока. Посебно алармантно је у Израелу.

– Видећемо шта ће се дешавати. У Израелу је за 17 дана број заражених скочио 25 пута, односно 2.500 одсто. На пораст броја заражених код нас могу утицати они који су били у иностранству на одморима, али и сви они који су били на приредбама, свадабама, весељима, фестивалима… Примери у Британији и Израелу показују да су се заражавали и они који су били вакцинисани са две дозе. Очигледно је да вакцине не штите довољно од нових сојева – делта и ламбда, односно индијског и јужноафричког соја. Међутим, статистика показује да је смртност мања, што значи да штите од најгорег исхода – каже Кочовић и додаје да је довољна малтене једна журка да се потпуно преокрене ситуацију код нас и дође до наглог скока заражених.

– Тако се десило у Грчкој где је за три, четири дана кренуо нагли раст – упозорава Кочовић.

Извор: Курир/srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ