Русија Свет

УДАРНА ВЕСТ! Потписано је, Путин ће побеснети!

Кијев — Председник Украјине Владимир Зеленски потписао је Закон о аутохтоним народима Украјине, саопштено је из кабинета украјинског председника.

Као аутохтони народи означени су они који су се формирали на територији Крима – кримски Татари, Караими и Кримчаци, а Руси нису на списку.

Украјински парламент је 1. јула на иницијативу председника усвојио овај закон. Руси нису уврштени на листу аутохтоних народа. Овај закон одређује права аутохтоних народа у држави, пренео је Спутњик.

У закону је наведено шта је изворни народ Украјине – то је аутохтона етничка заједница која је настала на територији Украјине, има свој оригинални језик и културу, традиционалне, социјалне, културне и заступничке органе, доживљава себе као изворни народ Украјине, представља етничку мањину у оквиру становништва земље.

Одвојено су наведени народи настали на територији Крима, као што су кримски Татари, Караими и Кримчаци.

Ти народи имају право на самоопредељење у Украјини, да граде свој политички статус у оквирима Устава и државних закона и слободно остварују економски, социјални и културни развој.

Документом се аутохтоним народима гарантују права да имају своје образовне институције и да се школују на свом језику, као и да имају своје медије. Држава се пак обавезује да им гарантује заштиту од геноцида.

Руски председник Владимир Путин изјавио је да негативно гледа на идеју председника Украјине Влолодимира Зеленског о томе да Руси буду искључени са листе аутохтоних народа у тој земљи и навео да подела народа коју прави Украјина на аутохтоне и неаутохтоне подсећа на нацистичку Немачку.

Касније је Путин објавио чланак о Украјини и о односима Москве и Кијева, као и о Донбасу, али и пореклу руског и украјинског народа.

„У потпуности с Декларацијом УН“

Министар спољних послова Дмитро Кулеба, изјавио је да је Закон о аутохтоним народима Украјине у потпуности у складу са Декларацијом УН о правима аутохтоних народа и да нема никакве везе са, како каже, произвољним интерпретацијама председника Русије Владимира Путина, пренела је данас Амбасаде Украјине у Београду.

У саопштењу се наводи и да је тај закон у складу са релевантним одредбама Устава Украјине.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ