Русија Свет

УДАРНА ВЕСТ! Потписано је, Путин ће побеснети!

Кијев — Председник Украјине Владимир Зеленски потписао је Закон о аутохтоним народима Украјине, саопштено је из кабинета украјинског председника.

Као аутохтони народи означени су они који су се формирали на територији Крима – кримски Татари, Караими и Кримчаци, а Руси нису на списку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјински парламент је 1. јула на иницијативу председника усвојио овај закон. Руси нису уврштени на листу аутохтоних народа. Овај закон одређује права аутохтоних народа у држави, пренео је Спутњик.

У закону је наведено шта је изворни народ Украјине – то је аутохтона етничка заједница која је настала на територији Украјине, има свој оригинални језик и културу, традиционалне, социјалне, културне и заступничке органе, доживљава себе као изворни народ Украјине, представља етничку мањину у оквиру становништва земље.

Одвојено су наведени народи настали на територији Крима, као што су кримски Татари, Караими и Кримчаци.

Ти народи имају право на самоопредељење у Украјини, да граде свој политички статус у оквирима Устава и државних закона и слободно остварују економски, социјални и културни развој.

Документом се аутохтоним народима гарантују права да имају своје образовне институције и да се школују на свом језику, као и да имају своје медије. Држава се пак обавезује да им гарантује заштиту од геноцида.

Руски председник Владимир Путин изјавио је да негативно гледа на идеју председника Украјине Влолодимира Зеленског о томе да Руси буду искључени са листе аутохтоних народа у тој земљи и навео да подела народа коју прави Украјина на аутохтоне и неаутохтоне подсећа на нацистичку Немачку.

Касније је Путин објавио чланак о Украјини и о односима Москве и Кијева, као и о Донбасу, али и пореклу руског и украјинског народа.

„У потпуности с Декларацијом УН“

Министар спољних послова Дмитро Кулеба, изјавио је да је Закон о аутохтоним народима Украјине у потпуности у складу са Декларацијом УН о правима аутохтоних народа и да нема никакве везе са, како каже, произвољним интерпретацијама председника Русије Владимира Путина, пренела је данас Амбасаде Украјине у Београду.

У саопштењу се наводи и да је тај закон у складу са релевантним одредбама Устава Украјине.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ