Идвајамо Свет

ПУТИН У НЕВЕРИЦИ: Токајев га понизио у Казахстану, ово није забележено у историји (ВИДЕО)

РУСКИ председник Владимир Путин у четвртак је био у службеној посети Казахстану. Казахстански председник Касим Жомарт Токајев дочекао га је док је излазио из авиона. Послеподне је уприличен свечани дочек, а двојица председника су се након свечаности придружили казахстанско-руској пословној конференцији, која се ове године одржава у Костанају, на северу Казахстана.

Али, овога пута сусрет Путина и Токајева обележила је необична ситуација. Према видео снимку објављеном на профилу „Висеград 24“ на друштвеној мрежи X (бивши Тwиттер), казахстански председник је свој говор започео на казастанском уместо на руском језику, што се, како наводе, никада пре није догодило.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руска делегација била је поприлично збуњена и неспремна кад је говор почео те су почели око себе тражити уређаје за превођење. Није познато да ли је је Токајевљево обраћање на језику Казаха овом приликом у складу с настојањима Астане да појачано користи казастански језик уместо руског.

Како је пре нешто више од месец дана писао „Тхе Гуардиан“, Казахстан припрема нацрт закона о медијима којим би се повећала употреба казахстанског језика у односу на руски.

Казахстан је раније најавио напоре да промовише употребу казахстанског језика уместо руског у својим медијима, усред све већег скептицизма у погледу утицаја Москве у земљи од почетка руске инвазије на Украјину.

Казастански је службени језик ове бивше совјетске републике у средишњој Азији, али је и руски такође признат и широко је распрострањен међу популацијом од око 20 милијуна људи.

– Нацрт закона о медијима предвиђа повећање удела државног језика на телевизији и радију са 50 посто на 70 посто – изјавила је раније тамошња министарка културе Аида Балајева.

Извор: Новости

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ