Идвајамо Свет

ПЕНТАГОНУ СТИГАО ЈЕЗИВ ПОЗИВ: Спремите се за рат са Русијом и Кином

После распада СССР, америчка војна моћ се годинама није доводила у питање. Сједињене Државе су биле суперсила са војним базама широм света. Међутим, од 2023. године ситуација се променила, оценио је Бусинесс Инсидер.

Навео је да се широм света распламсавају сукоби, а да амбиције Русије и Кине прете да озбиљно наруше садашњи статус Сједињених Држава:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Владимир Путин и Си Ђинпинг користе глобалну нестабилност да нашкоде не само Вашингтону, већ и његовим савезницима. Штавише, Русија и Кина ближе су него икада формирању војног савеза који ће бити толико моћан да ће представљати највећу претњу са којом су се Сједињене Државе суочиле последњих деценија“.

„Јасно је да ове две државе себе виде као војне партнере и да њихово партнерство постаје све дубље и софистицираније, чак и ако није формални савез у западном смислу“, рекао је Бусинесс Инсидер извршни директор Атлас групе Џонатан Ворд.

Указао је да се ривалство између Сједињених Држава и руско-кинеског партнерства одиграва у различитим деловима света.

Тврди да је управо Пекинг после почетка руске специјалне војне операције у Украјини пружио Москви важну економску и дипломатску подршку. А Вашингтон је многим милијардама долара помагао Кијеву.

На Блиском истоку, Русија и Кина критикују акције Израела у Гази, чиме су се придружиле Ирану, оцењује Бусинесс Инсидер.

„Русија и Кина су све ближе и ближе и све више усклађују своје војне ресурсе. Кинеско-руско свеобухватно стратешко партнерство за координацију за нову еру увек је било засновано на војној моћи“, уверен је Ворд. И наставља:

„Да бисте се у то уверили, довољно је погледати како се развијала сарадња ових земаља у протекле две године. Извели су заједничке поморске вежбе у Јапанском мору. Русија је предала Кини подморничку технологију која би могла да јој обезбеди предност у рату против америчких савезника на Пацифику. Штавише, Путин је недавно објавио да су се он и кинески лидер договорили да сарађују у развоју високотехнолошког оружја. Кина је од Русије купила млазне авионе Су-25, хеликоптере Ми-17 и ПВО системе С-400“.

Москва и Пекинг нису потписали документ о формалном војном савезу, али је Бусинесс Инсидер уверен да њихова блиска сарадња треба да изазове велику забринутост и у Сједињеним Државама и код њихових савезника.

Челс Мишта из Центра за анализу европске политике се слаже:

„Кинеско-руски савез у пуном обиму представљао би претњу за Сједињене Државе, реалнију од било које друге са којом су се суочиле од краја Хладног рата. Претходно, када је Хладни рат био у пуном јеку, Пентагон је планирао своје активности на основу способности да истовремено води један велики рат и два мања. Међутим, претње су се промениле, па тако и стратегија. Сада му је потребна способност да води један велики рат и да само парира другим опасностима“.

Ово су толико изазовна времена за Сједињене Државе да је Комисија Конгреса САД за стратешка питања указала да се Вашингтон данас суочава са претњама „суштински другачијим од било чега са чиме су се САД суочавале у прошлости, чак и током најмрачнијих дана Хладног рата. Због зближавања и јачања Русије и Кине.

Та комисија је позвала Пентагон да преиспита своју тренутну стратегију и буде спреман за могућност истовременог рата са Русијом и Кином.

„Осовина Русија-Кина представља огромну претњу Сједињеним Државама, с обзиром на то да ћемо морати да осигуравамо безбедност и у Европи и Азији, као и на Блиском истоку, уз ризик да будемо гурнути до тачке прелома, док Пекинг и Москва координирају своје регионалне амбиције“, упозорио је Ворд.

Неки експерти сматрају да Кина да задржи профите са западних тржишта и дуготрајне тензије између две земље.

Већина је ипак уверена да би САД требало да се припреме за могуће склапање војног пакта између Путина и Си Ђинпинга.

Стога је, сматра Ворд, време да Вашингтон хитно повећа свој војни потенцијал, посебно у Европи.

„Сједињене Државе и даље могу да се носе са обе претње, али ће то захтевати значајно повећање поделе терета, посебно међу европским савезницима који су сада видели праве последице руско-кинеске геополитичке координације током инвазије на Украјину“, оценио је Ворд за Бусинесс Инсидер.

Извор: Факти

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ