Идвајамо Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА ЗЕЛЕНСКОГ У ДАВОСУ: Пропало је

У Давосу одржан састанак о мировној формули Володимира Зеленског, а како преноси Блумберг, учесници састанка нису успели да развију заједничку позицију.

Кијев се надао да ће састанак, одржан пре званичног почетка Светског економског форума, помоћи да се изгради подршка његовом мировном плану од 10 тачака међу земљама са глобалног југа, од којих многе нерадо подржавају Кијев од почетка инвазија Русије пре скоро две године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Блумбергу, Кијев се надао да би могао да убеди земље глобалног југа да промене свој став, од којих многе сада нерадо подржавају Украјину.

Власти Кијева покушаће да искористе годишњи састанак светских политичких и пословних лидера да поврате њихову пажњу, закључила је агенција.

Дан раније је извор у ЕУ рекао да су учесници састанка о украјинској иницијативи у Давосу имали различите приступе – док су западни партнери „изразили безусловну подршку“ Кијеву, неке земље на глобалном југу „указале су на потребу да се узме у обзир забринутост Русије“.

„Формула мира“ коју промовише Кијев укључује обнављање територијалног интегритета Украјине, обезбеђивање евроатлантских безбедносних гаранција и стварање специјалног трибунала за истрагу „ратних злочина“ који се приписују Русији.

Ова иницијатива у Москви се сматра потпуно одвојеном од стварности.

Москва је више пута наговестила да је спремна за преговоре, али је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу.

Огласио се Песков

Дискусије без Русије о такозваној формули мира, коју је предложила Украјина, могуће су, али немају перспективу, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је истакао да су било какве дискусије без учешћа Русије могуће, али да немају никакве шансе да дају резултате, пренео је Тасс.

Ова иницијатива у Москви се сматра потпуно одвојеном од стварности.

Москва је више пута наговестила да је спремна за преговоре, али је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ