Идвајамо Свет

ГОРИ РУСИЈА: ХИМАРС опет побио гомилу војника!

У уторак су се руске трупе из 155. поморске пешадијске бригаде окупиле на инспекцији на отвореном – усред бела дана, у домету бацача ХИМАРС украјинске војске. Исход за бригаду био је заиста предвидив, пише „Форбс“.

Украјински дрон приметио је маринце окупљене у Оленивки, неких 13 километара источно од линије фронта на истоку земље. Украјинци су на њих испалили две ракете М30/31 на ГПС навођење. Наводно је погинуло 19 Руса, укључујући једног пуковника и још два официра. Командант бригаде, пуковник Михаил Гудков, је рањен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је трећи пут ове недеље да се нешто овакво догодило. „Ово више нису изоловане грешке“, пише руски ратни блогер надимка Милитарy Информант. „Ово је сад већ дијагноза“.

Преко 120 Руса погинуло у два ранија напада

Украјинске снаге су 20. и 21. фебруара лоцирале две одвојене велике групе руских трупа у домету бацача ХИМАРС на фронту, и напале их.

У првом нападу, мета су били војници 39. бригаде у насељу Трудивске на истоку Украјине. Две чете постројиле су се заједно са командантом, пуковником Мусаевим, како би им се обратио генерал-мајор Олег Лвович Моисејев.

Моисејев је наводно био на путу према четама када је изнад њих прелетео украјински дрон, а Украјинци су отворили ватру из ХИМАРС-а. Фронт се налази само 30-ак километара западно, око Вугледара, а ХИМАРС-и ракете М30/31 могу да бацају до удаљености од преко 90 километара.

Снимци и фотографије које су снимили преживели приказују гомилу погинулих. Наводно је убијено 65 војника, укључујући самог Мусаева. „Постројили су их на отвореном пољу“, приговарао је један преживели док је снимао сцену. „Ј***ни команданти“.

Одмах следећег дана, две групе руских трупа опет су се окупиле на отвореном за обуку и инспекцију. Две одвојене формације из 328. пука, 810. поморске пешадијске бригаде и 81. пук окупиле су се у парку природе Олешки пескови, само 30-ак километара јужно од мостобрана украјинских маринаца у селу Кринки на левој обали ријеке Дњепар.

Лоцирао их је украјински дрон, а артиљерија је нациљала мету. Наводно је погинуло око 60 Руса.

„Они не могу да науче лекцију“

Трећи напад бацачима ХИМАРС на окупљање које се практично може назвати парадом, догодило се само шест дана касније. „Они не могу да науче лекцију,” жалио се други руски блогер, Олег Царев. Тешко је објаснити зашто се Руси настављају овако да се постројавају у домету ХИМАРС-а, али само док не схватимо распад система у руском војном вођству и обуци.

У две године након почетка ширег руског рата у Украјини, могуће је да је убијено или тешко рањено чак 300.000 – или преко 400.000, ако верујете тврдњама украјинске војске – руских војника, укључујући можда и 30.000 само у четворомесечној бици за Авдијивку (Авдејевка) која је кулминирала пре две недеље украјинским повлачењем и руском Пировом победом.

Украјински губици много су мањи. Украјински председник Володимир Зеленски ове недеље је изјавио како је у две године погинуло 31.000 украјинских војника, имплицирајући да их је рањено још негде око 100.000. Америчке процене украјинских губитака нешто су више.

У сваком случају, нико не спори да је погинуло много Руса, пише хрватски „Индеx“. Толико, заправо, да је Кремљ драстично скратио обуку новајлија како би их брже послао на фронт – само неколико недеља од мобилизације. Ризик темељног обучавања нових трупа је константно исцрпљивање руске окупаторске силе у Украјини, која броји око 400.000 људи, будући да су губици већи од замена.

Али, постоји ризик и у журби. “Квалитет нових регрута наставља да пада“, речено је ове недеље из украјинске аналитичке групе „Фронтеллигенце Инсигхт“.

„У посљедњој фази битке за Авдијивку, група руских заробљеника, који су заробљени у фебруару, била је регрутована средином јануара“, објашњавају из групе. „То је знак исхитрених покушаја испуњавања циљева и слања људских ресурса без обзира на неадекватну обуку“.

Невероватни руски губици

Ако су војници мобилизовани у јануару заробљени само месец дана касније и новајлије који пролазе брзу обуку у земљама НАТО-а углавном се обучавају пет недеља.

Необучене трупе су недисциплиноване трупе, које вероватно нису провеле много времена са својим командантима пре одласка на фронт. Експлицитно речено, ти војници су безимено „месо“ у кланицама на фронту, руским нападима који, чак и ако успеју, резултују невероватним губицима.

Никога не би требало да изненади да би бригада попут 155. – која је неколико пута уништена и обновљена, а коју тренутно сачињавају лоше обучени војници којима заповедају незаинтересовани официри – могла направити толико окрутну грешку.

„Још једно постројавање, још једна церемонија, још један напад ХИМАРС-а“, жали се „Милитарy Информант“.

Ово ће се наставити док Руси не почну заиста да обучавају и воде своје војнике. Или док Украјинцима не понестане ракета за ХИМАРС-е.

Извор: Индеx.хр/Форбс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ