Свет

ХОРОР НА СЕВЕРУ УКРАЈИНЕ: Руси упали у Чернобиљ, нико није преживео

КИЈЕВ – Олександр Мензул, градоначелник Вараша, града у области нуклеарке Ривне изјавио је данас да је Украјина нуклеарна држава, иако нема нуклеарно оружје, као и да руски војници који су у априлу 2022. били заглављени у Црвеној шуми у зони Чернобиља, нису преживели. „Што се тиче Украјине, морамо све подсетити да смо нуклеарна држава. Да, ми немамо нуклеарно оружје, али имамо нуклеарне материјале.

Украјина је потписница меморандума с ИАЕА о контроли кретања нуклеарних материјала, јер је то потенцијално нуклеарно оружје”, рекао је Мензул за Укринформ. Он је подсетио да Украјина не контролише кретање радиоактивних материјала у Запорошкој НЕ и подсетио на случај када су се руски војници укопали у чернобиљску зону, у радиоактивној Црвеној шуми. „Познајем ово место, можете остати тамо неколико минута. Иначе, преко наших канала смо добили информацију да нико од руских војника који су се тамо налазили није преживео”, додао је Мензул.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је дипломирани инжењер физике, радио је у одељењу за нуклеарну безбедност, био је заменик шефа службе за поузданост, ресурсе и наставак рада НЕ Ривне. Кијевска агенција је раније пренела да сви руски војници који су били на територији нуклеарне електране у Чернобиљу нису поштовали правила радијационе безбедности и добили су значајне дозе радијације.

Генералштаб Оружаних снага Украјине је тада саопштио да су, према тврдњама руске стране, рањени руски војници, који су озрачени током боравка у зони Чернобиља, смештени на територију Белорусије, у Гомељском научно-практичном центру радијационе медицине и хумане екологије. Чернобиљску нуклеарну електрану руске трупе заузеле су првог дана напада – 24. фебруара 2022. године, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ