Идвајамо Свет

СТРАШАН УДАРАЦ ХУТА: Потопљен британски брод

Британски теретни брод потонуо је у Црвеном мору када је посада била приморана да га напусти због напада јеменских Хута.

Теретни брод Рубyмар, који је напуштен у јужном Црвеном мору након што су га циљали јеменски Хути 18. фебруара, потонуо је, саопштила је у суботу влада међународно признатог Јемена, преноси Дејли Мејл.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Напад се догодио у Баб ел-Мандабу, 35 наутичких миља јужно од Ал Мукхе, Јемен, у недељу увече, саопштила је Управа за поморску трговину Уједињеног Краљевства (УКМТО), против брода који је касније идентификован као Рубимар.

Посада британског теретног брода, који је регистрован у Великој Британији и има дужину од 171,6 метара и ширину од 27 метара, била је приморана да „напусти брод“ након напада, иако је УКМТО јуче саопштио да је цела посада безбедна и да „надлежне власти спроводе истрагу“.

Ово пловило је прво које је потпуно уништено као део њихове кампање због израелског рата против Хамаса у Гази. Рубyмар је био на северу након што је нападнут. Међународно призната влада Јемена, као и регионални војни званичник, потврдили су да је брод потонуо. Званичник је говорио под условом анонимности јер информације нису биле одобрене за објављивање.

Јеменска изгнана влада, коју подупире коалиција на челу са Саудијском Арабијом од 2015. године, саопштила је да је Рубyмар потонуо касно у петак док је над Црвеним морем завладао олујни временски услови. Пловило је било напуштено 12 дана након напада, иако су постојали планови да се покуша тегљење брода до сигурне луке.

Хути које подржава Иран, које су тврдиле да се брод скоро одмах потопио након напада, нису одмах признале потонуће брода.

Извор: Телеграф

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ