Идвајамо Свет

УДАРНО! МАКРОН БИ ДА ЗАПОЧНЕ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ: Ако Русија крене на ова два града, Француска ће их бранити

Француски председник Емануел Макрон припрема јавно мњење да ако фронт крене ка Одеси или Кијеву, онда би Париз могао да пошаље трупе у Украјину, рекао је члан Народне скупштине, лидер Комунистичке партије Фабијен Русел на каналу БФМТВ.

„Председник није рекао да ће Руси напредовати према Одеси или Кијеву. Како ја то видим: он припрема јавно мњење да се Француска умеша у овај сукоб, говорећи нам: „А ако фронт крене ка Одеси или Кијеву, онда ћемо послати трупе? Не би требало да постоје ограничења за нашу интервенцију.“ Овако он представља ствари, али не треба да играмо на страх од Француза“, рекао је политичар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русел је појаснио да је Макрон на састанку са опозиционим лидерима изнео ситуацију „на 900 километара линије фронта у источној Украјини, каква је сада”.

Према речима посланика, данас се „мора учинити све да Француска не постане саучесник у овом сукобу и не уђе у директну конфронтацију са Русијом“. Како је приметио, „стратешка двосмисленост” коју је, према председниковом кругу, Макрон желео да постигне својим изјавама, само омогућава да се помисли да Француска може да интервенише у сукобу.

„Поставио сам му питање: „На почетку сукоба сте рекли да морају да постоје црвене линије које се не могу прећи, како не бисте постали саучесник и ушли у рат са Русијом. Да ли данас постоји таква црвена линија?“ Одговорио ми је: „Не, не би требало више да буде граница, променила се суштина сукоба“, рекао је Русел.

Тако, према речима комунистичког лидера, Макрон јасно признаје могућност да би Француска сутра могла да зарати са Русијом.

„Ово ме брине, јер уз помоћ ових речи он учествује у војној ескалацији, јер сваки пут је то нови корак ка глобалном распиривању овог сукоба, а то је опасно“, додао је посланик.

Како је рекао Русел, Макрон тврди да је Русија наводно данас тражила прекид ватре. Истовремено, француски лидер је изјавио да је недопустиво да Запад пристане на захтеве Москве, јер ће, ако непријатељства престану, моћи да се поново наоружа. Шеф Комунистичке партије назвао је Макронову позицију „невероватном ствари“, пошто би, према Руселу, прекид непријатељстава могао бити почетак мировних преговора.

Француски председник је дан раније разговарао са опозиционим лидерима како би покушао да их убеди да подрже повећану подршку Украјини. Али шефови опозиције и председник нису постигли договор о мерама подршке Кијеву, док су лидери партија упозорили Макрона да не увлачи Париз у сукоб у Украјини.

Крајем фебруара Макрон је рекао да ће Француска учинити све да спречи Русију да „победи у овом рату“. Према његовим речима, лидери западних земаља су разговарали о могућности слања трупа у Украјину , али још није постигнут консензус.

Касније је Макрон, који је био оштро критикован због ових изјава, приметио да су све његове речи пажљиво размотрене. Истовремено, власти многих европских земаља навеле су да нема говора о пребацивању војног особља у Украјину.

Лидери свих француских партија одбили су да подрже став председника по овом питању. Оптужили су Макрона да земљу увлачи у сукоб и неозбиљност, а замерили су му и што није консултовао Народну скупштину.

Коментаришући речи француског председника, Кремљ је рекао да ће такав развој догађаја неминовно довести до директног војног сукоба између Русије и НАТО-а.

Саму чињеницу да се разговара о могућности слања „одређених контингената у Украјину“ је секретар за штампу председника Дмитриј Песков назвао важним новим елементом.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ