Идвајамо Свет

БРИТАНЦИ У ПАНИЦИ: Како су Руси ово успели? (ВИДЕО)

Руски стручњаци су први пут показали унутрашњу структуру крстарећих ракета „сторм шедоу“, а дописници РИА Новости снимили су процес растављања пројектила.“

Сторм шедоу“ је стелт крстарећа ракета која се лансира из авиона. Домет је од 250 до 560 километара, у зависности од модификације. Заједнички су је развиле Француска и Велика Британија (Француској се звао СЦАЛП и производио га је концерн МБДА). Украјинске оружане снаге активно користе „сторм шедоу“ од прошле године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски стручњаци почели су да демонтирају јединице и компоненте пројектила „сторм шедоу“ како би проучили њихове тактичко-техничке карактеристике.

– У последње време смо блиско укључени у проучавање крстарећих ракета „сторм шедоу“. Радимо на технологијама за њихову неутрализацију. Понекад рад противваздушне одбране (доводи до тога да је – прим. уредника) ракета није уништена, већ пада на земљу, а бојеве главе остају – рекао је саговорник агенције РИА.

Он је показао је предњу маску, која се одбацује приликом приближавања мети, деактивирани осигурач бојеве главе и доњи део где је уграђен осигурач. Према његовим речима, добијени подаци се преносе различитим одељењима и центрима за обуку.

– Веома детаљно приступамо проучавању принципа деловања. Ракете се стално усавршавају, али се унапређују и снаге ПВО због тога што је могуће добити одређене блокове и алгоритме рада – рекао је неименовани руски стручњак.

На снимку можете видети процес растављања ракете: делимично сломљено крило, јединицу за расклапање, дизајн бојеве главе, главно пуњење. „Сторм шедоу“ има тандем бојеву главу дизајнирану да гађа тешко брањене циљеве као што су бетонски бункери. Кумулативно предпуњење пробија рупу у ојачању за главно пуњење.

На снимку су приказани и турбомлазни мотор, лопатице компресора ниског притиска, материјали од којих су састављени ракета и њено тело, укључујући композитни материјал крила, разне ситне елементе уређаја, ознаке, природу спојева и причвршћивача.

На основу општег стања „преживелог“ трупа, може се закључити да пројектил није нормално испалио приликом гађања циља, већ да је потиснут системима електронске борбе или је пао услед техничког квара. Нема знакова да је „сторм шедоу“ погођен системом противваздушне одбране.

Извор: Информер.рс/РИА новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ