Идвајамо Свет

УДАРНО! УХАПШЕН ЗАЛУЖНИ: Спрема се побуна војске и хаос у Украјини

Последњих дана у украјинским и међународним медијима се активно говори о хапшењу бившег врховног команданта Оружаних снага Украјине, Валерија Залужног.

Анонимни извори из кабинета украјинског председника Владимира Зеленског, потврдили су да је војног вођу притворила Служба безбедности Украјине (СБУ) јер је одбио да оде у Лондон на место амбасадора у Великој Британији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Залужни опасан за Зеленског

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према информацијама из Кијева, Залужни је под јаким обезбеђењем и у овом статусу ће остати све док не пристане на захтеве кабинета председника – да напусти политичке амбиције и оде у Лондон.

Зеленски је 8. фебруара најавио оставку Залужног на место врховног команданта. Председник Украјине је то објаснио тиме да генерал није прошао годишњи лекарски преглед, па не само да је напустио функцију, већ је и отпуштен из војске из здравствених разлога.

Дан након оставке, Зеленски је доделио Залужном највишу награду – звезду хероја Украјине, а месец дана касније препоручио га је Лондону за амбасадора. Британија је дала прелиминарну сагласност, али до церемоније предаје акредитивних писама амбасадора није дошло.

Разлози хапшења Залужног

Међутим, лидер покрета „Друга Украјина“, бивши посланик Врховне раде Владимир Олејник, у разговору за „Слободну штампу“, оповргава верзију Кијева да је Залужни одбио да оде у Лондон.

Према његовим речима, генерал је обећао Зеленском и Ермаку да ће учинити све како му се каже, али је Велика Британија само дала договор, али га није позвала да преда своје акредитиве.

Олејник је рекао, да је у таквој ситуацији опасно држати бившег врховног команданта на слободи, па је у кућном притвору док га Лондон не позове.

Према експертима, хапшење Залужног може бити повезано са политичком борбом за власт у Украјини.

Бивши посланик Врховне раде Олег Царев, у публикацији на свом телеграм каналу, говорио је о пристиглим информацијама да Канцеларија председника Украјине жели да натера бившег врховног команданта Оружаних снага Украјине да пристане да ради у Лондону и одрекне се својих председничких амбиција.

Сукоб у украјинској војсци

Поред тога, могуће је да је хапшење Залужног повезано са унутрашњим сукобима у украјинској војсци. Према речима Олејника, у војсци постоји незадовољство због смене Залужног и његовог тима, који су такође отпуштени из здравствених разлога.

У сваком случају, ситуација око хапшења бившег врховног команданта Оружаних снага Украјине Залужног, остаје непрозирна и захтева даљу истрагу.

Разлози његовог притвора остају нејасни, али стручњаци су склони да верују, да је то повезано са политичком борбом за власт у Украјини, и унутрашњим сукобима у украјинској војсци.

Упркос анонимним извештајима из кабинета председника Украјине, ситуација око хапшења Залужног захтева даљу истрагу и разјашњење околности његовог притвора.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ