Србија

МАРКО ЂУРИЋ: Ратни злочини не застаревају, Харадинај и Тачи ће одговарати кад-тад

Директор Канцеларије за Косово и Метохију за портал srbijadanas.com говори о актуелним темама и косовском питању

То је био најогољенији чин насиља без преседана у модерној европској политичкој пракси на који се, уверен сам, Приштина не би одважила да није добила савет и подршку својих иностраних спонзора. Занимљиво је потпуно одсуство међународне политичке и медијске реакције на оно што се тог дана догодило голоруком српском народу на северу КиМ и његовим легитимним политичким представницима, и та ћутња је врло речита.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ускрс сам провео са нашим сународницима на КиМ, а потом сам, крајем прошле недеље, био још једном у Косовској Митровици и Бањској. Нешто се, морам да приметим, променило, јер и прошлог петка сам био сведок нових провокација албанских екстремиста, које је очито неко послао да побају да изазову инцидент, а нашу делегацију је све време надлетао хеликоптер Кфора. То су сцене које веома дуго на КиМ нисам имао прилику да видим. Бојим се да су многи неодговорни политички кругови спремни да олако обришу сав мукотрпан труд који смо протеклих година улагали да бисмо на терену имали нешто што макар личи на стабилности.

Посао директора Канцеларије за КиМ обављам својевољно, свестан свих изазова и опасности. Јасно је да непоколебљивим ставом и борбом за српске националне инересе на КиМ нервирам албанске екстремисте, али није мој посао да бринем за њихова осећања. Али шта значе претње у светлу чињенице да је Приштина послала маскиране силеџије са дугим цевима на голорук народ и политичке представнике Срба на КиМ. Ја бих ипак, након свега, још једном апеловао на оне који мисле да су много храбри и јаки да не прете Србији и српском народу.

Не верујем да ће они фомирати ЗСО у складу са договорима постигнутим у Бриселу, али ми ћемо сачекати да истекне рок који је ЕУ дала Пришини за испуњавање обавеза. Сачекаћемо, иако не верујем да ће та три или три и по месеца ишта променити, а српски народ на КиМ ће уз подршку Владе Србије наставити да се бори за своје интресе и по истеку тог рока.

Питање Косова и Метохије је одувек у мањој или већој мери било интернационализовано. Одрживо решење не може бити постигнуто а да се у обзир не узму и интереси разних међународних фактора, а учешће свих заинтресованих страна не мора да буде и формализовано да би било узето у обзир. Београд је последњих недеља и месеци у интензивној дипломатској офанзиви како би се у светским центрима моћи чуло наше мишљење.

Наше правосуђе је једино власно да одлучује шта ће бити са оптужницама и потерницама за људима осумњиченим или осуђеним за најтеже злочине. Ратни злочини не застаревају и ја се надам да ће правда кад-тад бити задовољена.

Српска листа неће ни на који начин подржати формирање некакве војске Косова, и заједно апелујемо на младиће српске националности да не улазе у такву формацију ако неко реши да је формира, јер она нема против кога да буде употребљена него против српског народа. Војска Косова није у складу ни са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, ни са Кумановским војно-техничким споразумом и сигуран сам да њено оснивање не би допринело регионалној стабилности.

Ми немамо добра искуства са ад-хок трибуналима. Зато од самог почетка веома уздржано коментаришемо настојања да се формира специјални суд за ратне злочине ОВК. Сматрам да међу спонзорима самопроглашене независности Косова до сада није било политичке воље да се гоне осумњичени за ратне злочине над Србима и другим неалбанцима, остаје да видимо да ли ће је бити у будућности. Наше правосуђе ће у међувремену наставити да потражује оне за које је доказано или се оновано сумња да су чинили злочине.

Наш став је по том питању потпуно јасан. Косово и Метохија, као покрајина Републике Србије која је већ чланица Интерпола, не испуњава критеријуме да буде примљено у чланство. Србија је спремна да међународним организацијама и институцијама које делују на терену пружи сву потребну помоћ у циљу сузбијања криминала на територији наше јужне покајине. Јасно је да би у случају пријема Косова и Метохије настала поплава политичких потерница за Србима у циљу даљих притисака на наш народ у покрајини.

 

 

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ