Свет

РУСКИ ЕКСПЕРТ ОТКРИО ВЕЛИКИ ПЛАН: Ако Америка „сломи“ Иран, ПОСЛЕ ТОГА СЛЕДИ ПАКАО!

Фото: Јутјуб

Председник САД Доналд Трамп је изјавио да ће се Техеран суочити са „последицама“ ако буде претио Вашингтону. Политиколог Леонид Крутаков је за Спутњик прокоментарисао политику Сједињених Држава према Ирану.

Председник САД Доналд Трамп је изјавио да ће се Иран суочити са последицама ако настави да прети САД.

„Иранском председнику Роханију: никада више немојте да претите Сједињеним Америчким Државама или ћете трпети последице какве нико у историји није претрпео. Ми више нисмо земља која ће се залагати за ваше луде речи насиља и смрти. Будите опрезни!“, написао је Трамп на Твитеру.

Раније је предсендик Ирана Хасан Рохани позвао америчког лидера Доналда Трампа да се „не игра ватром“.

„Ми не ратујемо ни са ким“, нагласио је Рохани.

Његове речи је изазвало саопштење Стејт департмента да се Вашингтон труди да убеди савезнике да у потпуности прекину са куповином нафте из Ирана.

У недељу је државни секретар САД Мајк Помпео потврдио да Вашингтон ради са земљама које увозе иранску нафту како би их натерао да прекину са куповином сировина од Техерана.

Помпео је критиковао унутрашњу и спољну политику Ирана, оптуживши руководство земље за корупцију и кршење људских права.

„Ираном руководи нешто што више личи на мафију, него на обичну власт“, рекао је Помпео.

Руски експерт и професор Финансијског универзитета при председнику Русије Леонид Крутаков у програму Спутњика прокоментарисао је америчке претње на рачун Ирана.

„Колико год да говоре о дигиталној економији, без енергената неће радити ниједан мотор на унутрашње сагоревање, нити ниједан кондиционер, јер електрична енергија се углавном производи у термоелектранама. Угљоводоници су као и пре основа савремене цивилизације и економије. Данас у свету постоје три велика центра која извозе енергенте: Русија, Иран и Саудијска Арабија. Сада када САД покушавају да изграде нову глобалну конструкцију, они политички контролишу само један од тих центара. Из тог разлога, садашњи односи између Русије и Ирана се не допадају САД. САД неће успети да истисну Русију, а да пре тога не ставе под своју контролу нафту Ирана. Зато је њихов основни задатак да ’сломе‘ Иран и потчине га себи. Након тога, Русији могу да буду уведене санкције и може доћи до прекида извоза руске нафте и руског гаса, а недостатак сировина на светском тржишту биће надокнађен на рачун Ирана“, рекао је Леонид Крутаков.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ